Kamyonlara damper ayarı geliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kontrolsüz açılan damperlerin yol açtığı kazaları engellemek için mevzuatta değişikliğe gidiyor.

Kamyonlara damper ayarı geliyor
Kamyonlara damper ayarı geliyor
GİRİŞ 12.02.2015 11:26 GÜNCELLEME 12.02.2015 11:26

İmalatçılar, damperin açılması halinde sürücüyü sesli ikaz edecek sistemler kurmak zorunda olacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakanlık, son zamanlarda basında da yer alan, kontrolsüz açılan damperlerin neden olduğu kazaları engellemek için harekete geçti.

Bu kapsamda, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapmak için çalışmalarını tamamlayan Bakanlık, konuyu Başbakanlık'a iletti. Yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle yaşanan kazaların ve kayıpların en aza indirilmesi, yol ve yolcu güvenliğinin azami düzeyde sağlanabilmesi amaçlanıyor.

Yönetmelikteki değişiklikle, araçların, damperleri açık durumdayken trafikte seyretmesini önleyecek tedbirler ve damper imalatçıları tarafından asgari önlemlerin alınmasını sağlayacak düzenlemeler getiriliyor.

Söz konusu yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra, damper tam olarak indirilmediğinde, aracın seyir hızı saatte 10 kilometreden fazla olmayacak şekilde sınırlandırılacak.

Ayrıca, damper açıksa veya açılırsa, sürücüyü ikaz etmek için sesli uyarı veren ve sürücünün direkt görüş alanı içerisinde bulunan görsel ikaz sistemleri bulundurulması zorunlu olacak.

Öte yandan, seyir ve yönlendirme kumandalarının hatalı kullanılması riskini en aza indirecek şekilde yerleştirilmesi gibi konularda da gerekli düzenlemeler yapılacak.

KAYNAK: AA