Fındık üreticisinde kar yağışı sevinci

Geçen yıl don olayı nedeniyle fındık üretiminde büyük kayıp yaşayan Giresunlu üreticiler, Ocak ayında kar yağışının mutluluğunu yaşıyor.

Fındık üreticisinde kar yağışı sevinci
Fındık üreticisinde kar yağışı sevinci
GİRİŞ 07.01.2015 18:07 GÜNCELLEME 07.01.2015 18:07

Üreticilerin kar yağışı nedeniyle sevinçli olduğunu kaydeden Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, fındığın iyi verim için bir süre soğukta şoklanması gerektiğine işaret etti, yağışın Şubat ayında da devam etmesi halinde iyi ürün alınacağını söyledi.

GEÇEN YIL ÜRÜN BÜYÜK ZARAR GÖRMÜŞTÜ

Giresun’da, Camili köyü ve civarındaki fındık bahçelerinde incelemelerde bulunan ve üreticilerle görüşen Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, geçen yıl geç düşen kar yağışının fındık ürününe don nedeniyle büyük zarar verdiğini hatırlattı, üreticilerin bu nedenle yeni yıla tedirgin bir bekleyiş ile girdiğini ifade etti. Keskin, “Üreticinin beklediği kar yağışı düştü. Mevsiminde yağan kar fındığa çok yararlı olur. Kar yağışının bir süre daha devam etmesini bekliyoruz. Çünkü geçen sene bu zamanda başlayan kar yağışı kısa sürmüş, ardından Mart ayı sonunda kar yağınca da don yaşanmış ve ürün büyük zarar görmüştü. Umarız üreticilerin bu sene yüzü güler” dedi.

“FINDIĞIN 600 SAAT SOĞUKTA ŞOKLANMASI GEREKİR

Fındığın bu mevsimlerde kar yağışına ihtiyacı olduğunu anlatan Keskin, “Fındık karanfilleri kar altında açacak. Fındığın iyi verim için bu mevsimde 600 saat şoklanması gerekir. Üreticiler mevsiminde kar yağışından memnun. Yağış Şubat ayına kadar devam ederse bu yıl iyi bir mahsul alırız. Mevsiminden sonra kar yağışı olursa o zaman da don olayı yaşanacak ve fındık zarar görecek. Bu nedenle zamanında kar düşüşü faydalı oldu. Üreticiler memnun diye konuştu.

FINDIĞIN BİR SÜRE ÜŞÜMESİ GEREKİYOR!

Üreticilerden Serhat Kaçmaz da, fındık için zamanında yağan karın büyük önemi olduğunu hatırlattı, “ Fındığın belli bir süre üşümesi gerekiyor. Karın zamanında yağması bizim için adeta ilaç oldu dedi.

KAYNAK: DHA