20-25 kuruşluk fiyatlar üreticiyi üzdü

Erzin ve Dörtyol'da, mandalina ve portakalın kilogramının dalında 20-25 kuruşa kadar düşmesi, üreticileri üzdü.

20-25 kuruşluk fiyatlar üreticiyi üzdü
20-25 kuruşluk fiyatlar üreticiyi üzdü
GİRİŞ 02.01.2015 11:32 GÜNCELLEME 02.01.2015 11:32

Narenciye üreticisi Aziz Doğan, AA muhabirine, iç piyasanın ihtiyacından fazla üretim gerçekleştirildiğini belirterek, dış piyasada yeni pazarlar bulunması gerektiğini söyledi.

Rusya'daki ekonomik krizin bu ülkeye yapılan narenciye üretimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Doğan, "Rusya'daki ekonomik krizin etkilerini yavaş yavaş görmeye başladık. Son haftalarda mandalina ve portakalın kilogramı, dalında 20 kuruşa kadar geriledi. Suriye ve Irak, bizim için çok önemli pazardı ama komşularımızda son yıllardaki iç savaş ve kargaşa ortamı o ülkelere narenciye satışımızı olumsuz etkiledi" dedi.

Portakal ve mandalinanın 7-8 yıl önce kilogramının 50-60 kuruşa satıldığını aktaran Doğan, şunları kaydetti:

"Narenciye fiyatları dış ve iç faktörlere bağlı olarak son yıllarda yükselmek şöyle dursun, yıldan yıla düşüyor. 7-8 yıl önce bir işçinin günlüğü 15-20 lira arasındayken bugün 30-40 lira, mazot 2-2,5 lira civarındayken bugün 3,80 lira. Sulama, gübre, ilaç giderleri yıldan yıla artış gösterirken fiyatlar düşüyor, karlılığımız gittikçe azalıyor. Fiyatların narenciye mevsimin ortalarında düşmesinden en fazla üretici, işçi ve nakliyeciler olumsuz etkileniyor."

Tüccar Çetin Korkmaz da son yıllarda iç talebin üzerindeki üretim ve dış etkenlere bağlı narenciye fiyatlarının düştüğünü söyledi.

Akdeniz bölgesinde, geniş coğrafyada üretilen narenciyede çeşitliliğin artırılması ve yeni pazarlar bulunması gerektiğine dikkati çeken Korkmaz, şöyle konuştu:

"Narenciyede fiyat istikrarının sürdürülebilmesi için ürünleri mevsimlere yaymak çok önemli. Eylül, ekimde hasat edilmeye başlanan erkenci mandalina Okitsu ve orta erkenci olarak bilinen Dobashi sezon başında, nisan ve mayısta kesimi yapılan, depolamaya ve sıcağa dayanıklı geççi portakal türü Valencia, kalitesine göre 40 ila 70 kuruşa alıcı buluyor. Ürünlerini çeşitlendirme yoluna giden üreticiler kar oranlarını yükseltiyor."

KAYNAK: AA