''İnşaat yokmuş gibi ekonomi yönetilemez''

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ''33 milyar dolar döviz kazandıran inşaatı yokmuş gibi farz ederek ekonomiyi yönetebilmek mümkün değil" dedi.

''İnşaat yokmuş gibi ekonomi yönetilemez''
''İnşaat yokmuş gibi ekonomi yönetilemez''
GİRİŞ 24.12.2014 15:04 GÜNCELLEME 24.12.2014 15:04

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen yıl inşaat sektörünün Türkiye'ye 33 milyar dolar döviz kazandırdığını belirterek, "Bu sektörü yokmuş gibi farz ederek ekonomiyi yönetebilmek mümkün değil" dedi.

Hisarcıklıoğlu, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından Rixos Ankara Oteli'nde düzenlenen "Türkiye 3. Genişletilmiş İnşaat Sektörü Değerlendirme ve İstişare Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutladı.

İnşaat sektörünün Türk ekonomisinin dinamosu olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, sektörün son 5 yıldaki büyüme ve istihdam artışının yüzde 15'ini tek başına sağladığını söyledi.

İnşaat sektörünün çimento, seramik, demir-çelik gibi ilgili sektörleri de geliştirdiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "2013 yılı itibarıyla sektörün Türkiye'ye getirdiği döviz 33 milyar dolar. Türkiye'nin 33 milyar dolar daha az borç almasını sağlıyoruz. Bu sektörü yokmuş gibi farz ederek ekonomiyi yönetebilmek mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.

Kentsel dönüşüm projelerinin sektöre katkısına da değinen Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda Türkiye'de yaklaşık 7 milyon binanın yeniden ele alınacağını kaydetti.

Türkiye'nin güney komşularında ciddi bir pazar oluştuğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Güneyimizdeki komşularda yıkılanları kim yapacak? Huzur geldiği zaman onları kim yapacak? Yine sizler yapacaksınız" diye konuştu.

Sektörün yaşadığı sıkıntılara ilişkin de görüşlerini paylaşan Hisarcıklıoğlu, yanlışları olan müteahhitlerin piyasadaki işi bilen ve düzgün iş yapan diğer müteahhitlerin ismini lekelediğini dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, müteahhitlik sektörünün sağlıklı envanterinin çıkarılamadığını belirtti. Sektörde çalışanların mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalarının önemine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde çok tehlikeli ve tehlikeli meslekler sınıfına giren işlerde söz konusu belgeye sahip olmayanların çalışamayacağını kaydetti.

Karekodlu çek uygulaması konusunda da konuşan Hisarcıklıoğlu, "Karekodlu çek aldığımız zaman onun (çeki verenin) tüm geçmişini görebileceğiz. Eğer Rifat'ın çekini aldıysan protestosu var mı, karşılıksız çeki var mı, hepsini görebileceğiz. Bu işi hakkıyla yapanlar büyüyecek, yapamayanlar sektörü lekeleyemeyecek" dedi.

- "Kusura bakmayın, bu müjde değil"

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu da sektöre dair geçmişteki birçok sorunun bugün hala sürdüğünü ifade ederek, İmar Kanunu'nun bunların arasında yer aldığını söyledi.

İmar Kanunu'nun Kentsel Dönüşüm Kanunu ile çelişen yanları bulunduğuna işaret eden Tellioğlu, "Bizim talebimiz, İmar Kanunu ve inşaat sektörü ilgili diğer kanunların bütünlük içerisinde birbirini tamamlaması ve sağlıklı işlemesidir" görüşünü dile getirdi.

İş ve iş güvenliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tellioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle son iş kazalarından dolayı sektörün üzerinde ağır bir baskı var. İşçi kardeşlerimiz bize emanet. Türkiye'de maalesef böyle salaş bir çalışma düzeni gelişmiş. İnşaat sektörü gelişmesine rağmen biz müteahhitler olarak ya da ustalarımız, taşeronlarımız bu noktada kendisini çok yetiştiremedi. Burada hatamız var. Siyaset kurumu da siyasi olarak bunun faturasını ödemekten çekindiğinden dolayı 'hemen cezayı basayım' anlayışına düşüyor. Maalesef Çalışma Bakanımız da 2 bin inşaatın yapılan denetlemelerde bin 800'ünün mühürlendiğini söyleyerek kamuoyuna bir müjde vermiş oluyor. Kusura bakmayın. Bu, müjde değildir. Bu, bakanlık açısından da sektör açısından da ayıptır. Benim sektörden edindiğim intiba şu: Aslında yüzde 80'ini kapatacak şekilde suç unsuru yok ama bir arkadaşımız geliyor. 'Efendim şunları, şunları tamamlayın' diyor. Eksikleri tamamlıyoruz, açıyoruz. Öbürü geliyor. 'Şunları, şunları yaparsan iyi olur.' Bir hafta da o kapatıyor. Bunu taksit taksit vermenin bir manası yok."

- "Sektörün 3'te 1'i çürük elma"

Sözünü ettiği sorunların büyük bir çoğunluğunu bürokrasinin kabul ettiğini anlatan Tellioğlu, sorunların devamı halinde "inşaat sektörünün batacağı" uyarısında bulundu.

"Sektör olarak bir daireyi bilerek birden fazla kişiye satan kişinin mesleği ahlaksızlaştırmasını kabul etmediklerini" ifade eden Tellioğlu, "Türkiye'de inşaat sektörünün 3'te 1'i maalesef çürük elmadır" diye konuştu.

Tellioğlu, "rant vergisi" konusuna değinerek, "Bugünlerde Hükümetin rant artışına yönelik bir kısım uygulamaları olacak. Zaten bu zamana kadar 'böyle bir şey yok' denildiğinden dolayı bunun da nasıl olacağını merak ediyorum" dedi.

Kamu İhale Kanunu'nun revize edilmesinin de kaçınılmaz olduğunu savunan Tellioğlu, bugünkü haliyle yasanın gerçekçi olmadığını iddia etti.