Yerli cep telefonuna destek geliyor

Yerli cep telefonu üretimi yapan firmalara bakanlık Ar-Ge desteği verecek

Yerli cep telefonuna destek geliyor
Yerli cep telefonuna destek geliyor
GİRİŞ 24.12.2014 12:31 GÜNCELLEME 24.12.2014 12:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Yerli cep telefonu üretimi yapan firmalarımız var. Bunun daha da artırılması yönünde çalışmalarımız sürecek. Özellikle bu yöndeki Ar-Ge desteklerine Bakanlık olarak başlayacağız. Bu yöndeki projelere gereken desteği vereceğiz" dedi.

Elvan, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda yaptığı açıklamada, 4G ile ilgili teknik düzeydeki çalışmaların önemli ölçüde tamamlandığını söyledi.

RTÜK'ün 800 bandında kullanılan frekansın 700 bandına çekilmesi yönündeki talebin değerlendirdiğini, 800 bandının boşaltılmasıyla Bakanlığa verileceğini ifade eden Elvan, "Biz de hem 800 bandını hem de diğer bantların operatörlere tahsisine yönelik çalışmalarımızı kısa sürede tamamlayacağız. Özellikle RTÜK'ün bunu boşaltmasıyla rahatlamış olacağız. Bizim buradaki hedefimiz 2015 yılının ilk çeyreğinde 4G'nin ihalesine çıkmak, operatörlere de altyapılarını hazırlamak üzere belirli bir süre vermek" diye konuştu.

Elvan, 2015 sonu itibariyle 4G uygulamasına geçileceğini belirterek, "Artık veri transferi çok daha önem arz etmeye başladı. Veri transferinde yılda yüzde 300'lük, 500'lük, 1000'lik artışın olduğunu görüyoruz. Veri transferini ve diğer hususları dikkate alarak hem kentsel alanda hem de kırsalda tüm vatandaşlarımıza 4G sistemini ulaştıracağız" dedi.

- "4G ile sıçrama yapacağız"

4G'ye geçişle veri transferinde 10 katlık hız artışının söz konusu olacağını ifade eden Elvan, mobil altyapıda çok ciddi bir gelişmenin söz konusu olacağını kaydetti. "4G ile sıçrama yapacağımızı düşünüyoruz" diyen Elvan, 2015'ten itibaren bilgi ve iletişim sektöründe özellikle Ar-Ge faaliyetlerine ciddi destek vereceklerini söyledi.

Yerli ürün kullanımı konusuna da değinen Elvan, özellikle baz istasyonları konusunda ASELSAN'ın çalışma yaptığını belirtti. Elvan, son yıllarda cari açığın artmasıyla yerli ürünlerin üretimine yönelik çaba sarf ettiklerini, Ar-Ge faaliyetlerine Bakanlık olarak ciddi destek vereceklerini kaydetti.

Bakan Elvan, Türkiye'de yılda ortalama 15 milyondan fazla mobil telefon cihazı satıldığını belirterek, "Bunların yüzde 90'dan fazlası özellikle son yıllarda akıllı telefonlar" dedi.

Geçen yılın verilerine bakıldığında cep telefonu ithalatına 2,7 milyar dolar ödeme yapıldığını anlatan Elvan, son 7 yılda ithal edilen cep telefonu sayısının 90 milyonu geçtiğine dikkati çekti. Elvan, şunları kaydetti:

"Şu anda yerli üretim yapan firmalarımız var. Bunu geliştirip daha yüksek miktarlarda üretmeye yönelik çalışma yapan firmalarımız var. 2014 yılında satılan yerli telefon sayısı toplamın yaklaşık yüzde 8-9'una tekabül ediyor ki oldukça düşük bir oran. Bunun daha da artırılması yönünde çalışmalarımız sürecek. Özellikle bu yöndeki Ar-Ge desteklerine Bakanlık olarak başlayacağız. Bu yöndeki projelere gereken desteği vereceğiz."

YORUMLAR 1
  • yasir 9 yıl önce Şikayet Et
    yalan yanlış haberler vermeyin kardeşim şimdi bizim borcumuz var ödemeye gidince ne faiz siliniyor nede bir yardımcı oluyorlar lütfen artık milleti kandırmayın
    Cevapla