Evlilikte 'evet'in maliyeti hesaplandı

Evlilik sektörü diğer birçok alandan daha hızlı büyüyor. Yuva kurmak isteyenler 40 bin TL’yi gözden çıkartmak zorunda.

Evlilikte 'evet'in maliyeti hesaplandı
Evlilikte 'evet'in maliyeti hesaplandı
GİRİŞ 21.12.2014 12:53 GÜNCELLEME 21.12.2014 12:53
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Piyasadaki teknolojik yenilikler de gözde. 3D davetiyeler büyük ilgi görüyor.

TUİK verilerine göre 2013 yılında evlenmeler yüzde 0,6 azalırken boşanmalar yüzde 1,6 arttı. Hal böyle olmasına rağmen evlilik sektörü hergeçen yıl cirosunu arttırmayı sürdürüyor. Sektör temsilcileri ihracatla dünyanın birçok ülkesine gelinlik satıyor. Beyaz eşyadan mobilyaya, gelinlikten davetiyeye yaklaşık 22 farklı iş kolunu kapsayan evlilik sektörü, her yıl evlenen çiftlerin ve sektöre katılan yeni firma sayısının artması ile birlikte giderek büyüyen bir endüstri haline dönüştü. Ortalama 10 milyarlık bir hacme ulaşan evlilik sektöründe, her yıl birçok firma pastadan pay almak için rekabet ediyor. 

EVLENMENİN MALİYETİ 40 BİN TL

Mobilyadan beyaz eşyaya, gelinlikten damatlığa, davetiyeden züccaciye kadar  uzanan evlilik sektörü 20’den fazla farklı iş koluna talep oluşturuyor. Bir ev kurmak için düğün alışverişi de hesaba katıldığında en az 40 bin TL gibi bir rakam ortaya çıkarken bu rakamın üst limiti ise sınır tanımıyor. Örneğin bir evin beyaz eşyası en az 5 bin 500 TL, oturma grubu ve yatak odası kampanyalı fiyatlarıyla 6 bin TL, züccaciye 3 bin 500 TL, küçük ev aletleri Bin 500 TL, perde, halı ve ev tekstili ihtiyaçları 4 bin 500 TL. Bu rakamlara gelinlik damatlık, kına gecesi ve düğün oragnizasyonu nikah şekeri, davetiye fotoğraf ve evin diğer ihtiyaçları eklenince rakam 40 bin lirayı geçiyor.

TEKNOLOJİK DAVETİYE MODASI

Davetiyelerde yeni moda 3D. Sektördeki diğer firmalar gibi davetiye firmaları da evlenecek çiftlere değişik tasarımlar sunmaya devam ediyorlar. 3D teknolojisi, davetiyelerde sınırları zorluyor. Düğün davetiyesinin özel olmasını isteyenler, bütçelerini biraz yukarı çekerek 3 boyutlu davetiye tercih edebiliyorlar. Davetiye, nikah şekeri tasarım gelinlikler, özel davet organizasyonlarıyla 40 Bin TL’lik bu rakam rahatlıkla 100 bin lirayı geçiyor.

160 firma bu fuara hazırlanıyor

16-18 Ocak 2015 tarihinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda bu yıl kapılarını 13. kez açacak olan Evlilik Dünyası Fuarı 60 bin çifti ağırlamayı hedefliyor. Aylar süren düğün alışverişini, 3 günde bitirmek, kampanya ve indirimden faydalanmak isteyenler için fuarda 160 firma ürünlerini sergiliyor. Diğer taraftan evlilik alışverişi uzun bir süreç. Gelin damat adayları bu hazırlığa yaklaşık bir yıl öncesinde başlıyor. 22 kalemden oluşan alışveriş listesi için farklı günlerde farklı yerlere gidiliyor. Evlilik Dünyası Fuarı ise 8 bin metrekare alanda, davetiyeden nikah şekerine, gelinlikten damatlığa, dekorasyondan pastaya pek çok ihtiyaca cevap veren fuarda 160 firma yeralıyor. 

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 2
  • Burak 9 yıl önce Şikayet Et
    evlilik kurumu kapitalist sistemin oyuncağı oldu. aile kavramı artık para, maddiyat ve menfaat üzerine kurulmuş içi boş bi ilişkiye dönüştü.
    Cevapla
  • hükümet 9 yıl önce Şikayet Et
    hayat pahalı. ama bu halka müstehak
    Cevapla