Devlet her yıl 600 bin ürünü denetleyecek

Halkın sağlığını tehlikeye sokanlara karşı piyasa gözetimi yapan birimleri güçlendirmek için denetmen sayısı arttırılıyor.

Devlet her yıl 600 bin ürünü denetleyecek
Devlet her yıl 600 bin ürünü denetleyecek
GİRİŞ 21.12.2014 11:50 GÜNCELLEME 21.12.2014 11:50
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Etten süte, baldan baharata, çikolatadan kahveye kadar birçok ürünün taklidi yapılarak halkın sağlığı ile oynanıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetim sıklığı açısından büyük ya da küçük firma ayrımı gözetmeksizin, şüphe ve 174 ihbar hattı üzerinden mercek altına alıyor. İşletmenin hijyen durumu, gıda işletmecisinin uyguladığı otokontrol amaçlı gıda güvenilirliği planları, daha önce idari yaptırım uygulanıp uygulanmadığı ve ürünün taşıdığı risk göz önünde bulunduruluyor. Ayrıca ürün güvenilirliği açısından daha riskli olarak kabul edilen hayvansal gıdaları üreten işletmeler daha yüksek sıklıkta denetleniyor. Geçen yıl 515 bin ürün ve firmaya denetimler gerçekleştiren Bakanlık, bu yılın ilk 10 ayında 438 bin denetim gerçekleştirdi. Bu kapsamda, tüketicilerin haklarının korunması için görev yapan 5 bini aşkın denetim ordusu önümüzdeki yıl genişletilecek. Denetleme elemanları ile birlikte Tarım Bakanlığına bağlı toplam 25 bin kişi 2018 yılına kadar her yıl en az 600 bin ürün denetlenecek.

RİSKLİ DENETİMLERE AĞIRLIK VERİLECEK

Tarım Bakanlığı, özellikle şüphe ve ihbar hattı 174 üzerinden gelen çağrılardan yola çıkarak risk haritası oluşturdu. Bu harita üzerinden risk bazlı denetimlere ağırlık verecek denetmenlerin, başta insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre kirliliği ve sosyo ekonomik açıdan zarar verecek hiçbir üretime izin vermeyecek. 

Kaynak: Damla Peker - Türkiye

YORUMLAR 35
  • emineözcan 9 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel... pekiiii bunu yapacabilecek personel var mı acaba devlette? yada yine işin ehli olmayan personele mi yaptırılacak? ne kadar doğru bilinemez!!!
    Cevapla
  • VVV 9 yıl önce Şikayet Et
    YOK ARKADAS BEN TELEFONLA ARADIM ŞİKYETTE BULUNDUM FAKAT NE GELİP İNCELEYEN OLDU AYNI TAS AYNI HAMAM
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    kim denetleyecek? yine bir kaç haftalık göstermelik kurslar almış alakasız meslek grupları mı? yeter artık bu işin 4 yıl eğitimini almış gıda mühendislerini görmezden gelmeyin.gıda denetimi gıda mühendislerinin işidir.
    Cevapla
  • gıda mühendisi 06 9 yıl önce Şikayet Et
    Umarım bu açılan kadrolara, bu kadroların asıl sahibi gıda mühendisleri atanır. Sayın Eker ne zaman gıda mühendislerine sahip çıkacaksınız?
    Cevapla
  • mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    zaten etraf birsürü sahte kaçak sağlıksız gıda ürünlerle doluydu ve bu denetimlerin yapılması insan sağlığına önem verildiğinin ve merdiven altı işletmelerine bir son niteliğindedir ancak bu denetimleri yalnızca gıdanın ilimi ve bilimine sahip olan gıd mühendisleri tarafından yapılmalıdır aksi halde çok birşey değişmiş olmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle