ASELSAN, AB'nin o karnesine girdi

ASELSAN, küresel çapta öz kaynaklarından en çok Ar-Ge bütçesi ayıran şirketler listesine girdi.

ASELSAN, AB'nin o karnesine girdi
ASELSAN, AB'nin o karnesine girdi
GİRİŞ 18.12.2014 12:20 GÜNCELLEME 19.12.2014 09:12

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi - İleri Teknolojik Çalışmalar Enstitüsü tarafından hazırlanan "AB Endüstriyel Ar-Ge Yatırım Karnesi" raporuna göre ASELSAN, söz konusu listede 50,7 milyon avro Ar-Ge harcaması ile 2 bin 500 küresel şirket arasında 1169'uncu sırada yer aldı.

Şirket, sektörel olarak "Teknolojik Donanım ve Ekipman" kategorisinde bulunan 334 şirket arasında ise 170'inci oldu.

Söz konusu araştırma kapsamında 2004 yılından bu yana Avrupa Birliği ülkeleri ve dünya çapında faaliyet gösterenler olmak üzere Ar-Ge yatırımı yapan şirketlerin finansal verileri analiz ediliyor.

Çalışmada yer alan 2 bin 500 küresel şirketin yaptığı endüstriyel Ar-Ge harcaması, dünyadaki toplam endüstriyel Ar-Ge harcamasının yüzde 90'ını oluşturuyor.

- ASELSAN'da Ar-Ge

ASELSAN'da teknoloji geliştirme çalışmaları, 5 Ar-Ge merkezinde 2 bin 200 mühendis ile gerçekleştiriliyor. ASELSAN'ın Ar-Ge harcamaları, Türkiye genelindeki Ar-Ge harcamaları toplamının yüzde 4'üne, sanayi sektöründekinin yüzde 9'una ve savunma sanayi alanındakinin ise yüzde 39'una karşılık geliyor.

Şirket bünyesindeki 4 bin 500 personelin yüzde 60'ını mühendisler oluşturuyor. Çalışanların yüzde 35'inin eğitim seviyesi, yüksek lisans ya da doktora.

ASELSAN, savunma sanayisi alanındaki faaliyetlerine ek olarak ulaştırma, enerji, güvenlik ve otomasyon alanlarında da faaliyet göstermek için yeni bir birim oluşturmuştu. Bu konularda başta hızlı tren, metro, elektrikli araç, akıllı şehirler, yenilenebilir enerji olmak üzere birçok alanda özgün ürünler geliştirmek üzere Ar-Ge çalışmalarına devam ediliyor.

KAYNAK: AA