Turizmcileri Rusya korkusu sardı

Rusya'daki ekonomik kriz ve rublenin dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle turizmcileri Rus turist korkusu sardı.

Turizmcileri Rusya korkusu sardı
Turizmcileri Rusya korkusu sardı
GİRİŞ 18.12.2014 09:19 GÜNCELLEME 18.12.2014 09:25
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Rusya'daki kriz nedeniyle yönünü iç pazara çeviren turizmciler ise geçen yılın altında fiyatlara erken rezervasyon satışına başladı.

YÜZDE 35 DÜŞÜŞ VAR!

Hem Türkiye hem Antalya'nın 2013 ve 2014 senelerinde Rus turist açısından birinci sıraya yükseldiğini belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, hem rublenin dolar karşısındaki değer kaybı hem de ambargolar sebebiyle Ekim ayında geçen yıla göre Antalya'ya gelen Rus turist sayısının yüzde 35 düştüğünü söyledi.



2015'İ KOMPLE KAPLAR

TOBB Başkan Yardımcısı ve ATSO Başkanı Budak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya'daki kriz 2015 yılını komple kaplayacak diye düşünüyorum. Çünkü ciddi bir devalüasyon, yüzde 100'ü geçen bir devalüasyon, ekonomilerinin toparlanmaları çok hızlı olmaz. Sonuçta devalüasyon paranın değer kaybıdır ve satın alma gücünü de doğrudan etkiler. Satın alma gücünü özellikle turizm açısından etkilemesi de son derece doğal olur. İnsanlar vazgeçebilirler. Tatile gitmekten vazgeçebilirler. Onun için bizim çalışmalarımızı bu yönde geliştirmemiz gerekiyor. Hem Rus pazarına tanıtım açısından revam etmemiz hem de diğer pazarların tamamına ciddi tanıtım çalışmaları ve tanıtıma yatırım yapmamız gerekiyor."

PAKETLER YÜZDE 60 ZAMLANACAK

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Çavuşoğlu, Rus Rublesi'ndeki düşüşün iç piyasada etkisinin büyük olacağını belirtti.

Rublenin dolar karşısında değer kaybının, bölgedeki turizmi olumsuz yönde etkileyeceğini, hatta bazı tur operatörü firmaların iflas edebileceğini söyleyen Çavuşoğlu, 2015 turizm sezonunun çok zor geçeceğini kaydetti. 2015 yılındaki paket turlarda yüzde 60 azalma beklediklerini belirten Çavuşoğlu, "Rusya bizim Almanya'dan sonra 2'nci büyük pazarımız. Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı yılda 5 milyona yaklaşıyor. Rusya'da son zamanlarda yaşanan ekonomik problemlerden dolayı, Rus Rublesi dolar karşısında yüzde 60'lara varan değer kaybetti. Biz Rusya'daki satışlarımızı ruble olarak yaparken, Türkiye'deki otellere ödemelerimizi dolar olarak yapıyoruz. Bu değer kaybından dolayı paket turlarda yüzde 60'lara varan zamlanma yaşanacak" diye konuştu.



İFLASLAR OLABİLİR

Ekonomide yaşanan hareketliliğin Rusya'dan çıkacak turist sayısında azalmaya sebep olacağını aktaran Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Tahminlerimize göre 2015 turizm sezonunda, yüzde 40'lara varan azalma bekliyoruz. Ayrıca Rusya kendi ekonomisini göz önünde bulundurarak sıcak parayı kendi ülke sınırları içinde tutma çabası içine girdi. Geçtiğimiz yıl Rusya'dan dünyanın çeşitli yerlerine turist taşıyan 21 tur operatörü ekonomik krizden dolayı iflas etti. Rublede yaşanan düşüş ve doların yükselişinden, Rus tur firmaları ve Türkiye'deki otellerin önemli derecede etkilenmesi bekleniyor. Tur operatörü firmalar kendilerini revize etmedikleri ve büyümeye gittikleri takdirde iflas eder."

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, şu an tüm dünyada yaşanan ekonomik çalkantı olduğunu belirterek, buradan en çok etkilenen ülkelerden birinin de Rusya Federasyonu olduğunu söyledi. Ukrayna krizinin ardından Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'nin öncülüğünü yaptığı Rusya'ya dönük ambargoyu hatırlatan Ayık, ambargonun ister itemez Rusya'daki bütün ekonomik dengeleri de sarstığını kaydetti.

YORUMLAR 3
  • Yazıcı 9 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış başlıklar... Bence aynı başlıkları İngilizler, Fransızlar, ABD için atın, Yanı başımızda bizimle ticaret için gayret eden bir komşuyu, böyle ucuz başlıklarla lekelemeyin..
    Cevapla
  • konya42 9 yıl önce Şikayet Et
    Ruslara indirim yapacaklarına oteller önce kendi TÜRK vatandaşlarına indirim yapsın. Adamlar bizden çok daha ucuz tatil yapıyorlar.
    Cevapla
  • bahane 9 yıl önce Şikayet Et
    haklisin arkadas hemde cok, ama farketmedigin bir sey,bir turistin gelmesi demek hava yollarindan kara yollarina oteller heryerin canlanmasi demek..Elbette isterim ki ulkemin vatandasi ulkemdeki butun heryere oncelikli gitsin en guzel tatili yapsin..
    Cevapla