Pirinç fiyatları Aralık'ta düştü

Pirinç fiyatları Aralık ayı itibariyle düşüşe geçti.

Pirinç fiyatları Aralık'ta düştü
Pirinç fiyatları Aralık'ta düştü
GİRİŞ 16.12.2014 11:51 GÜNCELLEME 16.12.2014 11:51

Son günlerde gündeme gelen pirinç fiyatlarındaki artışı değerlendiren Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, "Kasım ayında yükselen pirinç fiyatları, Aralık ayı itibariyle düşüşe geçti. Yılsonuna kadar pirinç fiyatları düşüşü, en az yüzde 10'un üzerinde gerçekleşecektir" dedi.

2014 yılı çeltik üretiminde olumsuz hava koşulları nedeniyle, bazı bölgelerde yüzde 20'ye varan verim kaybı olmasına rağmen bazı bölgelerde de artış olduğunu ve ülke genelindeki rekolte kaybının yaklaşık yüzde 10'a yakın öngörüldüğünü kaydeden Mehmet Reis, şunları söyledi:

"Kasım ayında çeltik (pirinç) hasadı bitti ve çeltik fiyatları inişe geçti. Yurtdışından pirinç ithal edilmesiyle de, yıl sonu itibariyle, pirinç fiyatlarında en az yüzde 10 civarında fiyat düşüşü gerçekleşecektir."

Çeltik üreticileri satışa başladı, fiyatlar inişe geçti

Son yıllarda kuraklık, don, dolu, aşırı yağış, doğal afetler gıda fiyatları üzerinde tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu dönemlerde kuşkusuz, spekülatif etkilerde fiyat artışına neden olmaktadır. İklimsel ve diğer nedenlerle, üretim seviyesinde oluşabilecek verim düşüş kaybı; daha ürün tarlada iken, üreticiler tarafından tahmin edilmeye başlanmaktadır. Öngörülen maliyet ve satış fiyatları da daha ürün tarlada iken konuşulmaya başlanır.

Bu sırada da yüksek fiyat beklentisi oluşur. Çeltik üreticileri ve işleyicileri, 2014 yılı mahsulü için kendi aralarında konuştukları, zaiyat oranlarının çok abartılı olduğunu hasat bitiminde anladılar. Stokta beklettikleri çeltiği (pirinç) satmaya başlayınca da, pirinç fiyatları otomatik olarak inişe geçti."

Ülkemizdeki pirinç iç tüketiminin 650 bin ton civarında olduğunu ifade eden Mehmet Reis, 2014 yılı çeltik hasadından bu talebin yaklaşık yüzde 70'inin gerçekleştiğini, geri kalan yüzde 30'un ise geçen yıldan kalan devir stokları ve ithal edilen pirinç ile karşılanacağını belirtti.

Çiftçiler 2015 yılına umutla bakıyor

Bu yıl buğday, kırmızı mercimek ve pirinç iç tüketiminde endişeye gerek olmadığının altını çizen Mehmet Reis, "Don ve kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşayan buğday, kırmızı mercimek ve pirinçte, yeni mahsul ürün piyasada yer almaya başlayıncaya kadar, stoklar yeterlidir" dedi.

Tarım sektörünün 2015 yılına daha umutla baktığını da sözlerine ekleyen Mehmet Reis, "Kasım ve Aralık ayında yağan yağmurlarla, çiftçimizi 2015'te daha bereketli bir yıl bekliyor" diye konuştu.