Pastırma ve sucuk zamma direniyor

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Kayseri'de yaklaşık 9 aydır sucuk ve pastırmaya zam yapılmadığını bildirdi.

Pastırma ve sucuk zamma direniyor
Pastırma ve sucuk zamma direniyor
GİRİŞ 26.11.2014 12:21 GÜNCELLEME 26.11.2014 12:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırmızı ete son dönemde toplamda yüzde 25'e yakın zam gelmesine rağmen, bu zammı pastırma ve sucuğa yansıtmadıklarını söyledi.

Kurban Bayramı'ndan sonra satışların ciddi anlamda düştüğünü belirten Ünlü, "Esnafımız, az miktarda da olsa satışların devam etmesi için pastırma ve sucuğa zam yapmıyor. Özellikle pastırmanın insanların gözünde 'pahalı' imajı var. Bu imajın daha da pekişmemesi ve satışları tamamen durdurmaması için zamma direniyoruz ancak bu ne kadar daha devam eder kesin bir şey söyleyemiyoruz" dedi.

Satışta ciddi anlamda sıkıntı yaşadıklarını anlatan Ünlü, bu durumu fiyatlara zam yapmayarak aşmaya çalıştıklarını söyledi.

- "Yılbaşına kadar zam yapmayı düşünmüyoruz"

Üreticilerin stokları kullandığını, çok az yeni mamul çıktığını ifade eden Ünlü, "Dana etinden yapılan sucuğun toptan fiyatı 27-32, perakende fiyatı ise 35-38 lira arasında değişiyor. Tavuk etinden yapılan sucuğun toptan fiyatı 15, perakende fiyatı 20 lira. Kara parça olarak bilinen pastırmanın üreticiden çıkışı 42-44, perakende fiyatı ise 50-55 lira arasında. En iyi pastırma diye adlandırdığımız sırt, antrikot ve bonfile pastırmanın üreticiden çıkış fiyatı 55, perakende satış fiyatı 70-75 lira arasında değişiyor. Fiyatlarımız uzun zamandır bu şekilde. En az yılbaşına kadar zam yapmayı düşünmüyoruz" diye konuştu.

Ünlü, Kayseri'nin pastırma ve sucuk üretimi olması dolayısıyla piyasadaki fiyatların kentte belirlendiğini, büyükşehirlerde satılan pastırmanın fiyatında 3-5 lira nakliye farkı olabileceğini söyledi.

- Sucuk alırken dikkat

Pastırmanın sığır etinden başka bir etle yapılmasının mümkün olmamasına rağmen sucuğun tavuk etinden yapılabildiğini ve kullanılan baharatlarla kırmızıya yakın bir renk elde edilebildiğini ifade eden Ünlü, "Tavuk etinden yapılan sucuğun rengi tam kırmızı olmaz ve daha ucuza satılır. 30 liradan aşağıya satılan sucuk kesinlikle tavuk etinden yapılmıştır. Piyasada 20-25 liraya sucuk satıldığını duyuyoruz. Bu fiyatlara kesinlikle dana etinden yapılan sucuk satılamaz, üretici zarar eder. O nedenle vatandaşlarımızın dana eti diye tavuk etinden yapılmış sucuğu almamaları için bildiği ve güvendiği markaları tercih etmesinde fayda var" şeklinde konuştu.

- "Sürümden kazanıyoruz"

Esnaf Ahmet Palamutoğlu da satışların yaklaşık iki aydır çok durgun olduğunu söyledi.

Ramazan ayı öncesinde vatandaşın rahatlıkla sucuk, sucuk içi ve pastırma tüketebilmesi için zam yapmadıklarını belirten Palamutoğlu, "Kurban bayramından sonra satışlardaki düşüşten dolayı zam yapamadık. Sürümden kazanmaya çalışıyoruz. Şu an biraz hediyelik biraz tadımlık satıyoruz. Zam yapmamız durumunda bu satıştan da oluruz diye fiyatları değiştirmedik" diye konuştu.

Palamutoğlu, yılbaşı öncesinde piyasada hareketlilik beklediklerini, şehre gelen veya başka yere giden vatandaşların hediyelik alışveriş yapmasıyla pastırma ve sucuk satışlarının da artacağını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • CAN 9 yıl önce Şikayet Et
    ALLANI SEVERSEN AĞIZ TADIYLA YİYENMİ VAR YAHU
    Cevapla