Ayakkabı Sanayicileri yeniden ''Çetin'' dedi

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği'nde (TASD) Hüseyin Çetin yeniden başkanlığa seçildi.

Ayakkabı Sanayicileri yeniden ''Çetin'' dedi
Ayakkabı Sanayicileri yeniden ''Çetin'' dedi
GİRİŞ 24.11.2014 13:23 GÜNCELLEME 24.11.2014 13:23

TASD açıklamasına göre, Derneğin tek liste ile gidilen 14. Olağan Genel Kurulu'nda Çetin yeniden başkanlığa getirildi. Derneğin 2014 - 2016 arasında görev yapacak yeni yönetimi şu isimlerden oluştu:

"Hüseyin Çetin, Kubilay Kaban, Berke İçten, Süleyman Gürsoy, Murat Göl, Ragıp Çevirgen, Muharrem Erdoğan, Levent Gülcan, Erkan Zandar, Hüseyin Ata, İsmail Topbaş, Ali Başgüden, Çağlar Biberoğlu, Bülent Yurtseven, Çetin Mutluer, İsmet Doğaner, İmdat Çalışkan, Yusuf Çukurçayır."

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çetin, 2014'ün pek çok sektör gibi ayakkabı sanayi açısından da zor bir yıl olduğunu belirtti.

Ayakkabı ihracatında en büyük pazarı oluşturan Rusya'ya ihracatın durduğunu, buna karşın başta Almanya ve İngiltere olmak üzere Avrupa pazarında ise büyük başarı elde ettiklerini ifade eden Çetin, Türkiye'nin dünya ayakkabı üretim sıralamasında 8'inciliklen 7'inci sıraya yükseldiğini bildirdi.

Çetin, ocak-ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplamda yüzde 3'lük artış ile 628 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Ayakkabı ihracatında pazar lideri olan Rusya'nın Ukrayna ile yaşadığı gerilimin sektörü son derece olumsuz etkilediğini aktaran Çetin, 2013 ocak-ekim döneminde yaklaşık 114 milyon dolar ihracat gerçekleştirdikleri Rusya'ya 2014'ün aynı döneminde yüzde 11'lik düşüş ile 101 milyon dolarlık ürün satabildiklerini ifade etti.

Çetin, gerilimin diğer tarafı olan Ukrayna'da ise yüzde 8'lik artış ile ihracatı 26,2 milyon dolara çıkardıklarını, en fazla ayakkabı ihracatı yaptıkları ilk 10 ülke içinde ihracat düşüşü yaşadıkları ikinci ülke olan Suudi Arabistan'da da yüzde 10'luk bir pazar kayıpları olduğunu dile getirdi.

İhracat yaptıkları ilk 10 ülke içindeki artışlarda bu yıl iki büyük sürpriz yaşandığını belirten Çetin, "Ayakkabı ihracatımız Avrupa'nın iki devi olan İngiltere'de yüzde 63'lük artış ile 28,3 milyon dolara, Almanya'da ise yüzde 56'lık yükselişle 35,6 milyon dolara çıktı. Ayakkabı tasarımının başkenti olan İtalya'ya da ihracat yüzde 10 arttı. Her ne kadar miktarı düşük de olsa Cezayir'e ihracatımız da yüzde 62 artış gösterdi. Ocak-ekim döneminde 14,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz Cezayir önemli bir pazar alternatifi olarak öne çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Hüseyin Çetin, Rusya'nın ardından ikinci sırada yer alan Irak'a ise yaşanan siyasal ve iç karışıklığa rağmen ihracatı yüzde 6,6 artışla 92,6 milyon dolara çıkarmayı başardıklarını bildirdi.

Yıl sonunda ayakkabı ihracatında 800 milyon dolarlık psikolojik sınırı aşacaklarını vurgulayan Çetin, 2014 yılının 9 ayı itibariyle ayakkabı ithalatının ise yüzde 7 artışla 582 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.