Kardemir 3 milyon kapasiteye yükseldi

Kardemir üretim kapasitesi yatırımlarından Çelikhane 120 tonluk 3. Konverterini devreye alarak yıllık 3,4 milyon ton kapasiteye ulaştırdı.

Kardemir 3 milyon kapasiteye yükseldi
Kardemir 3 milyon kapasiteye yükseldi
GİRİŞ 21.11.2014 22:19 GÜNCELLEME 21.11.2014 22:19

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş üretim kapasitesi artırım yatırımlarından Çelikhane 120 tonluk 3. Konverterini devreye alarak yıllık 3,4 milyon ton kapasiteye ulaştırdı. 

120 tonluk 3. Konvertörün devreye alındığı Çelikhane haddehanesinde düzenlenen törende konuşan KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, “KARDEMİR’in önünü açan Türkiye’de ikinci sırada en büyük yapan bir yatırımlar zinciriydi. Kolay olmadı” dedi.

Genel Müdür Fadıl Demirel, bugün KARDEMİR için tarihsel günlerden birini yaşadıklarını ifade ederek, “Çelikhane şuanda 3. konvertörünü bugün devreye alarak üç konvertörlü hale gelerek kapasitesi 3.4 milyon ton’a çıktı. Burası Çelik fabrikası ve en önemli kısmı çeliğin yapıldığı çelikhane haddehanesidir. Bu fabrika artık sembolik şekilde 3,4 milyon ton’a çıkmış oldu. Bu tarihsel bir gelişim. Bu proje 1,5 yıl sürdü. 3 milyon tona çıkışla ilgili en önemli proje ayaklarından bir tanesi. Bu konvertörlerin döküm kapasitesi de 90 tondan bir dökümde 120 tona çıktı. Bu konvertör dünyanın en modern konvertörlerinden bir tanesi.

Kaliteli çelik üretiminde her türlü altyapıya sahip. İnşallah önümüzdeki haftanın sonunda da 5 Nolu Yüksek fırından da üretim alacağız. Oda burayı destekleyecek bir proje. Onunla paralel olarak 3. Sinter fabrikasıda devre giriyor. Böylelikle KARDEMİR 3 milyon tonluk fiili üretime başlamış oluyor. 3 milyon tonluk yatırımlarda haddehane ve teker fabrikası hariç bitmiş oluyor. Bu projelerde 95’ün üzerinde alt firma ile 2 bin 500’ün üzerinde bizim kendi elemanlarımızdan hariç firma elemanı çalıştı. 150’in üzerinde yabancı süpervayzır yani teknik adam çalıştı. 900 milyon doların üzerinde bir projeydi. Bunları KARDEMİR başarı ile bitirdi. 5 Nolu Yüksek fırın 1 milyon 250 bin ton üretim yapacak ve bu seri tamamlanmış oldu. Bizi en çok sevindiren, KARDEMİR’in önünü açan Türkiye’de ikinci sırada en büyük yapan bir yatırımlar zinciriydi. Kolay olmadı” dedi.

“GEÇ KALSAYDIK CİDDİ SIKINTILAR OLABİLİRDİ”

Şuan çelik piyasası pek tatlı değil, fiyatlar aşağıya geldi diyen Demirel, “Bu sıkıntıların öncesinde KARDEMİR yatırımlarını bitirdi. Girdiğimiz iş çok riskliydi ve başarıyla neticelendi. Buna girerken finansman ayrı bir konu, teknik başarı ayrı bir konuydu. Ülkemizin içinde bulunduğu durumda çok önemliydi. Biz çok iyi bir iklimde bu projelere başladık ve iyi bir iklimde bitirdik. Eğer geç kalsaydık ciddi sıkıntılar olabilirdi. Böylelikle bundan sonra 3 milyon ton’un kademeleri devam edecek. Bu sevindirici ve gurur verici. Niyet etmek ve cesaret etmek tek başına bir olguydu. KARDEMİR bu cesareti gösterdi” ifadesinde bulundu.

KAYNAK: İHA