Canlı hayvanda 5 yılın rekoru kırıldı

Türkiye'nin canlı hayvan ihracatı yılın 9 ayında 20 milyon dolar seviyesini aşarak son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Canlı hayvanda 5 yılın rekoru kırıldı
Canlı hayvanda 5 yılın rekoru kırıldı
GİRİŞ 21.11.2014 12:11 GÜNCELLEME 21.11.2014 12:11

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, bu yılın ocak-eylül döneminde 26 farklı ülkeye canlı hayvan ihracatı gerçekleştirildi.

En fazla ihracat yapılan ülke 11,2 milyon dolar ile Suriye olurken, bu ülkeye yapılan ihracat geçen yılın 9 ayına kıyasla 5 kattan fazla arttı.

Suriye'yi yaklaşık 2 milyon dolar ile geçen yılın ocak-eylül döneminde hiç ihracat yapılamayan Türkmenistan izlerken, ihracatta 3. sırayı 1,3 milyon dolar ile Gürcistan aldı.

- Yerli ırk ihracatından önemli katkı

Geçen yıl kasım ayında ilk kez Türkmenistan'a gerçekleştirilen Siyah Alaca Holştayn ırkı gebe düvelerin ihracatı da toplam canlı hayvan ihracatına önemli katkı sağladı.

Buna göre Türkiye yılın 9 ayında yaklaşık 2 milyon dolar karşılığı 540 gebe düve ihracatı gerçekleştirirken bunun 1,7 milyon doları (444 baş) Türkmenistan'a yapıldı. Türkiye'den gebe düve ithal eden diğer ülkeler ise Azerbaycan (81 baş) ve Suriye (15 baş) oldu.

- Son 5 yılın en yüksek ihracatı

Yerli ırk ihracatının başlaması ve özellikle Suriye'ye yönelik dış satımdaki hızlı artış canlı hayvan ihracatı rakamlarına da olumlu yansıdı.

Türkiye bu yılın ocak-eylül döneminde 20 milyon 148 bin dolar ihracat gerçekleştirirken, geçen yılın tamamında yapılan 13,5 milyon dolarlık ihracatı geride bıraktı. Türkiye, böylece canlı hayvan ihracatında son 5 yılın en yüksek rakamlarına ulaşmış oldu.

İhracatta yaşanan gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Gülkaynak, Türkmenistan'a yapılan düve ihracatın sayı bakımından az olmasına rağmen önemli olduğunu söyledi.

Yurt dışına satılan Siyah Alaca Holştayn ırkı gebe düvelerin İzmir'in Tire, Ödemiş ve Bergama ilçelerindeki çiftliklerde ıslah çalışmalarıyla elde edilen türler olduğuna işaret eden Gülkaynak, "Türkiye'nin kendi çiftliklerinde ıslahını gerçekleştirerek yaptığı gebe düve ihracatı cumhuriyet tarihinde bir ilk olması bakımından büyük önem taşıyor. Türkmenistan'a ihraç edilen hayvanlar konusunda olumlu geri dönüşler aldık. Hayvanların adaptasyonu yeni düve ihracatında belirleyici olacak" dedi.

İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer de Türkiye'nin 1960'dan beri ithal ettiği saanen keçi türünde ihracatçı konumuna geldiğine dikkati çekti.

Saanen keçisi türünde 2003 yılından beri ıslah çalışması yapıldığını ifade eden Türer, Türkiye'nin Hollanda ve Avustralya'dan getirilen saanen tekeler ile yerli maltız ve saanen kırması keçilerden yüzde 95 saflığa sahip saanen sürüsü elde ettiğini kaydetti.

Üretilen ırktan Avrupa Birliği ortalamasında süt üretimi ve ikizlik doğum oranı sağladıklarını dile getiren Türer, "Azerbaycan'a saanen keçisi ihracatı bir proje kapsamında yapıldı. Buradan götürülen 90'a yakın saanen ırkında Hazar Denizi kıyısında kurulan çiftlikte deneme üretimi yapılıyor. Deneme üretiminin sonucunu görmek istiyorlar. Adaptasyonu görmek istiyorlar. Adaptasyon tuttu. Yeni doğum ve süt üretiminden verim alırlarsa ihracatın önü açılır. 2015'te ihracatın artmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA