WhatsApp ve Facebook'ta istenmeyen ilana ret!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Facebook ve WhatsApp yoluyla gelen ticari iletilerin de yasaklanacağını açıkladı.

WhatsApp ve Facebook'ta istenmeyen ilana ret!
WhatsApp ve Facebook'ta istenmeyen ilana ret!
GİRİŞ 18.11.2014 09:36 GÜNCELLEME 18.11.2014 09:36

Bakan Canikli, 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek kanunun uygulama yönetmeliğini hazırladıklarını ve SMS'lerden şikayetçi olan vatandaşların bakanlığa rahat şekilde ulaşması için çalışma yaptıklarını söyledi.  Artık reklam içerikli iletilerin gönderilmesi için vatandaştan teyit alınması gerekeceğini belirten Canikli, “Şu anda vatandaş reklam SMS'leri için izin vermiş olsa da şirketlerin yeniden teyit alması lazım. Yazılı olarak teyit almaları gerekiyor. Diyelim ki alışveriş yaptınız ve SMS almayı onayladınız. 1 Mayıs'tan sonra gelecek SMS'lerin altında 'ret' seçeneği olacak. Ona göre dizayn edilecek. Onay isteyecek. Ona da 'istemiyorum' diye yanıt göndereceksin. Ayrıca şirketler 'ret' mesajı alındığını da teyit etmek zorunda. Bildirmezse de ceza alacak. Reklam SMS'inin 3 gün içinde iptal olması gerekiyor. 3 günden sonra da SMS'ler gelirse, cezalar başlıyor” dedi.

Caydırıcı olması sebebiyle cezaları yüksek tuttuklarını aktaran Canikli, “Her bir işlem için bin TL'den 50 bin TL'ye kadar ceza verilecek. Her bir işlem yani her bir SMS” ifadelerini kullandı.  Canikli, WhatsAppuygulaması ve Facebook üzerinden gelen reklamların da aynı kapsamda olduğunu vurgulayarak, “Kanunda 'ticari ileti' diyor. Hangi formatta gelirse gelsin kapsamda olacak. Seçim dönemlerinde gelen SMS'ler gelmeye devam edebilir. Onlar ticari ileti kapsamına girmiyor” diye konuştu.

KAYNAK: CENK ESEN -TÜRKİYE