Akaryakıta çifte indirim geliyor!

EPDK, benzinde 3-4 kuruş, motorinde 4-5 kuruş indirim bekliyor.

Akaryakıta çifte indirim geliyor!
Akaryakıta çifte indirim geliyor!
GİRİŞ 18.11.2014 08:54 GÜNCELLEME 18.11.2014 08:54
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Fiyat metodolojisini değiştiren EPDK, şirketlerden ivedilile revizyon istedi. 3-4 kuruşluk bu indirimin yanı sıra petroldeki düşüş de pompaya yansıyor. İlk olarak benzinin fiyatı 12 kuruş indi, motorinde beklenti 8 kuruş

Habertürk'ün haberine göre;  Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt dağıtım şirketlerini yeni tarife metodolojisine uymaları konusunda uyardı ve bu çerçevede benzin ve motorinde yüksek seyreden dağıtım şirketi ve bayi paylarının düşürülmesini istedi. EPDK, benzinde 3-4 kuruş, motorinde 4-5 kuruş indirim bekliyor. Bu arada EPDK’nın uyarısının yanı sıra petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisi ile benzine 12 kuruş indirim geldi. Motorinde ise 8 kuruşluk indirim bekleniyor. Bu da dolar kurunda ve ham petrol fiyatında olağanüstü bir gelişme olmazsa bu hafta benzinde toplam 15-16, motorinde ise 12-13 kuruşluk bir indirim demek. Yani iki indirimin arka arkaya gelmesi ile benzinin litre fiyatı 4.55, motorinin litre fiyatı ise 4.07 liraya kadar inecek görünüyor.

UYARI YAZISI GİTTİ

EPDK tarafından dağıtım şirketlerine cuma günü gönderilen yazıda, petrol piyasasındaki fiyatlandırma uygulamalarının incelenmesi sonucunda yurtiçi dağıtıcı ve bayi marjlarının ‘Akaryakıt Fiyatlarının Takibine İlişkin Kurul Kararı’nda öngörülen (3’üncü ve 5’inci maddelerde) ölçütlere göre yüksek seyrettiği belirtilerek, bu durumun hem benzin hem de motorin için geçerli olduğu, motorin fiyatlarında farkın çok daha yüksek olduğu vurgulandı. Yazıda, akaryakıt fiyatlarının belirlenen ölçütlere, ‘ivedilikle’ uygun hale getirilmesi istendi.

EN AZ YAKIT TÜKETEN OTOMOBİLLER

EPDK, dağıtım şirketlerinden ‘ivedilikle’ benzinde 3-4 kuruş, motorinde 4-5 kuruş düzeyinde indirim yapmasını bekliyor. EPDK’nın yaptığı hesaplamalara İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’da, dağıtım şirketi ve bayi payı marjı ortalamada 32-33 kuruş düzeyinde bulunuyor. Türkiye’ye özgü ulusal marker, otomasyon, işçilik gibi maliyetlerin payı da 6 kuruş. EPDK’nın hesaplamaları göre motorinde bu pay 45 kuruş, benzinde 42-43 kuruş. EPDK, söz konusu payların 39-40 kuruşta sabitlenmesini istiyor.

YAPILMAZSA TAVAN FİYATI GELECEK!

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, cuma günü dağıtım şirketlerinin uyarıldığını belirterek, “Ben, hemen indirim bekliyorum. Bugün (pazartesi) olmasını bekliyordum” dedi. Yılmaz, indirim yapılmazsa ‘tavan fiyat’ uygulanacağı mesajını vererek, “Mevzuat açık. Bunun hem denetim ayağı var, hem de mevzuattan kaynaklı bazı yetkilerimizi kullanırız” ifadesini kullandı.

PETROL İNDİRİMİ 12 KURUŞ

Brent petroldeki düşüş de akaryakıta indirim olarak yansımaya devam ediyor. İlk adım benzinde atıldı. Dün benzine 12 kuruşluk indirim gelirken motorinde de 8-9 kuruşluk indirim beklendiği dile getirildi. Kaynaklar, brent petroldeki düşüşün devam etmesi halinde akaryakıtta yeni indirimlerin gündeme geleceğini vurguladı.

BİR DEPO 26 LİRA DAHA UCUZA DOLACAK

Bu hafta beklenen indirimlerle birlikte benzinin litre fiyatının 4.55 liraya kadar düşeceği tahmin ediliyor. Bu yıl 20 Haziran’da 5.13 lira ile zirveye ulaşan benzinin litre fiyatı dün 12 kuruş daha inerek 4.59 liraya düştü. EPDK’nin ‘acil’ olarak uyardığı 3-4 kuruşluk indirimin gelmesi ile birlikte fiyat 4.55 liraya düşecek. Yani 20 Haziran’da bir depo benzine (45 litre) 230.8 lira ödeyen bir araç sahibi artık 204.7 lira ödeyecek. Bu da depo başına 26 liralık bir indirim demek.

MOTORİN HAZİRANDAN BU YANA 18.8 TL DÜŞTÜ

20 Haziran tarihinde 4.51 lira olan bir litre motorinin fiyatı bugün 4.20 lira düzeyinde. Beklenen iki indirimin ardından bu rakamın 4.07 liraya kadar gerilemesi söz konusu. 45 litrelik depoda bu 18.8 liralık düşüş demek.

YORUMLAR 3
  • Adalet Var Mı...? 9 yıl önce Şikayet Et
    Petrol 113 $ ( 1$ : 2,25TL) iken Benzin 5.13 TL Petrol 72 $ ( 1$ : 2,23TL) iken Benzin 4,55 TL DÜNYADA % 35 indirim olmuş TÜRKİYE-YEEEE %10 ADALET VAR MI ?
    Cevapla
  • yunus 9 yıl önce Şikayet Et
    demek ki özel sektör indirime gitmiş fakat devlet vergi indirimine gitmemiş bu kadar basit aradaki fark bu... ye kürküm ye...
    Cevapla
  • Devletimiz 9 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşını büyük firmalar karşısında koruyamıyorsa kapitalist firmaların vicdanı mı koruyacak bizi sanki, tabi adalet yok kardeşim.
    Cevapla