SGK noktayı koydu! İlave ücret alamazlar

SGK vakıf üniversiteleri ve özel hastanelerin yazılı onay almadan ilave ücret talebinde bulunamayacakları bildirildi.

SGK noktayı koydu! İlave ücret alamazlar
SGK noktayı koydu! İlave ücret alamazlar
GİRİŞ 14.11.2014 11:27 GÜNCELLEME 14.11.2014 16:13
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından (SGK) yapılan yazılı açıklamada, "ilave ücret"in tanımı yapılarak, 5510 sayılı Kanun gereği vakıf üniversiteleri ile özel hastaneler tarafından sunulan sağlık hizmetleri işlem bedellerine ek olarak söz konusu hastaneler tarafından, SGK tarafından belirlenen oranı geçmemek kaydıyla hastalardan alınan ücret olarak anlatıldı.

Ayrıca, üniversite hastanelerinde de öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında verdiği sağlık hizmetleri için ilave ücret alınabildiğinin ifade edildiği açıklamada, sağlık hizmeti sunucuları tarafından SGK tarafından finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetleri için talep edilen ücretlerin, ilave ücret kapsamına girmediği aktarıldı.

Sağlık hizmeti sunucusunun, sunduğu sağlık hizmetleri öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin olarak hasta veya hasta yakınının yazılı onayını alması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler, yazılı onay almadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunamaz. Aynı başvuru numarası altında yapılan ve Kurumca karşılanan sağlık hizmeti bedelleri toplamının 100 TL'yi aşması halinde hastaneler, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir belgeyi, yatan hasta tedavilerinde en geç hastanın taburcu olduğu tarihte, diğer tedavilerde ise işlemin yapıldığı tarihte hastaya vermek mecburiyetindedir. Ancak, hastanın istemesi halinde tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeler hastaya her durumda verilmek zorundadır."

İlave ücrette mevzuat vurgusu

İlave ücret alınmayacak kişilerin kimler olduğu, sağlık hizmetlerinin neler olduğu ile otelcilik hizmetlerinde ve istisnai sağlık hizmetlerinde ilave ücret uygulamasının nasıl yapılacağı kurum mevzuatında tanımlı olduğunun belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: "Örneğin gazi ve şehit yakınları, İstiklal Madalyası sahipleri ile yanık vakalarında, diyaliz hastalarından, organ nakillerinden, kalp ameliyatlarından ve yoğun bakım tedavilerinden ilave ücret alınamamaktadır.

İlave ücret uygulamasına ilişkin tüm detaylar ile hangi özel hastanede vatandaşlarımızdan ne kadar ilave ücret alınabileceğine ilişkin bilgilere Kurumumuzun resmi internet sitesi olan www.sgk.gov.tr adresinde 'e-SGK' menüsü altında, mobil uygulamalar sekmesinde yer alan 'hastaneni seç doktoruna ulaş' uygulaması ile erişmek mümkündür. Bu uygulama ile hangi şehirde, hangi hastanede, hangi hekimlerin görev yaptığına ve iletişim bilgilerine ulaşılabildiği gibi katılım payları, hatta kişinin geçmiş tedavi giderlerinin neler olduğu bilgilerine de erişilebilmektedir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    SGK siz önce kendinizi düzeltin. SGK'lı çalışanı bile borçlu gösteriyorsunuz. Danışmadan iş yapan cahil ödeme yapsa sigortaya sayıyor, haksız yere alınan o parayı geri de vermiyorsunuz. Batık sistemi düzeltin. Ve açıklayın; SGK'lı çalışan niye borçlu gösterilir? 3-5 kuruş borç değil, 3000-5000 TL bandında üstelik ve artmaya devam ediyor :) Üstelik bu kişi hata benim değil deyip SGK şubesine de gitmeyecek genellikle. Sistem iyice batmadan bir el atın.
    Cevapla
  • magdurum ben magdurum 9 yıl önce Şikayet Et
    Bence devlet cok ama cok denetimsiz hareket ediyor gittigim ozel hastaneden ayrintili fatura istedigim ici nerde ise dayak yiyecektim. SAYIN CUMHUR BASKANIMIZIN DEDIGI GIBI DEGIL HASTANELER artik tedavi gideri diye kestiriyorum faturayi sesimi cikartmiyorum cunku o hastaneye bir donem gitmek zorundayim hastanenin adini soyleyemeyecegim ama istanbul kartalda ozel bir hastahane denetimlerle bula bilirsiniz tabi devletle ozel hastane sahipleri ahbab cavus degil ise enseye tokat iliskisi yoksa denetleyin bizde inanalim yoneticiler size
    Cevapla
  • trajikomik 9 yıl önce Şikayet Et
    özel hastaneler palazlandırılarak ve ortam hazırlanarak kolay para kazanmaları(nasıl kazançsa?) sağlandı...önceleri ayakta durabilmek için sonra da tatlı para kazanmak için devletin kendisi ve milletin cebi yapılan ve yapılmadığı halde yapıldı gösterilen işlemlerle boşaltıldı...bu durum bir çok özel hastanede defalarca yaşandı...devlet hastaneleri ve bilhassa üniversite hastanelerinin içi boşaltıldı..halk özel hastanelere gitmek için mecbur edildi...şimdi de sanki halk korunuyormuş gibi yapılıyor...
    Cevapla
  • aaa 9 yıl önce Şikayet Et
    doğum için özel hastanenin acilin den girsen durum ne olur doğum acil sayılır mı veya hayatş tehlike kısmına mı girer
    Cevapla
  • Biz nerden bileceğiz izin alıp almadıklarını 9 yıl önce Şikayet Et
    birde bunudaaydınlatsanız
    Cevapla
  • .... 9 yıl önce Şikayet Et
    Tüm sağlık kurumlarında SGK fark ücretinin alınıp alınmadığı levhalarda yazmaktadır. İnsanlar hazıra alışıp konmaya çalışmasa, birazcık kafayı kaldırıp okumayı ve araştırmayı düşünse keşke...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle