Türkiye'ye müjde! 2 yıl rahat olacağız

Düşen petrol fiyatlarının Türkiye'ye en azından 1-2 rahat bir soluk aldıracağı belirtiliyor.

Türkiye'ye müjde! 2 yıl rahat olacağız
Türkiye'ye müjde! 2 yıl rahat olacağız
GİRİŞ 13.11.2014 12:32 GÜNCELLEME 13.11.2014 12:34
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, petrol fiyatlarındaki düşüşten Türkiye'nin olumlu yönde etkileneceğini belirterek, "En azından 1-2 yıllık bir soluk alma zamanımız var" dedi.

Londra'da düzenlenen "Küresel Enerji Görünümü" toplantısı sonrasında   AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Birol, petrol fiyatlarının bir önceki yıla  oranla yaklaşık yüzde 20 gerilediğini anımsattı. 
 
 "Bunun hem Türkiye'deki cari açığa olumlu bir etkisi olacak, hem de  dünyadaki Türkiye gibi petrol ve doğalgaz ithal eden ülkelerin cari açığını  olumlu bir seviyeye getirecek. Türkiye için bu, hem petrol fiyatlarının düşmesi  hem de petrole endeksli olan doğalgaz ithalatında da bir rahatlama, düşüş  getirecek" diyen Birol, bunun yanında küresel petrol fiyatların belirli bir süre  yeniden yükseliş trendine girebileceği uyarısını yaptı. 
 
Birol, "Bunun uzun süre devam edeceğini bence düşünmememiz gerekir.  Bunun iki nedeni var. Petrol fiyatlarının düşmesinin arkasındaki en önemli  nedenlerden birisi ABD'deki kaya petrolündeki yükseliş ama petrol fiyatları 80  dolar civarlarında kalırsa orada yatırımlarda bir zayıflama bekliyoruz. 2015  yılında fiyatlar bu seviyede kalırsa ABD kaya petrolüne olan yatırımlarda yüzde  10'a varan düşüşler bekliyoruz" dedi. 
 
Aynı zamanda petrol fiyatlarının düşmesinin petrol talebinin de  hızlanmasına yol açacağını dile getiren Birol, hızlanan petrol talebinin, ABD'de  yavaşlayacak olan petrol üretiminin, petrol fiyatlarında tekrar yukarı doğru  baskı yaratacağını bildirdi. 
 
Birol, "En azından 1-2 yıllık bir soluk alma zamanımız var ama daha önce de sürprizler olabilir" dedi.

YORUMLAR 10
  • fehmı 9 yıl önce Şikayet Et
    devletın aldığı ötv kdv duşmedıği surece bu düşüşler yetersız 2 al 5 sat böyle bır tıcaret yok devlet ındıreceği vergıyı çok satarak gerı alabılr
    Cevapla
  • Arkadaşlar.. 9 yıl önce Şikayet Et
    Petrol ucuzladı diye çıkan haberler ham petrol fiyatı 80$ deniliyor. TPAO verilerine göre 1 varil, 42 galon (159,5LT) petrolden %43 benzin yapılıyor ve bu da 74 litreye tekabül ediyor. 74 litre benzin 4,6 tl den olsa 340 tl ediyor. $ ın 3 tl olduğunu varsaysak 1 varil petrol 240 tl eder ki ham petrolün son gramına kadar paraya dönüştürülüyor. 1 varil ham petrolün %100 ünün benzin olduğunu varsaysak 159,50lt benzin 4,6tl den 733,70tl eder. demek oluyorki 1 varil petrolün işlenmesi yaklaşık 500 tl'ye maal oluyor (tamamının benzin olduğu varsayılırsa)
    Cevapla
  • aaaa 9 yıl önce Şikayet Et
    petrol % 20 geriledi deniyor ama bizdeki gerileme % 5 falandır en fazla herhalde bi araştırmak lazım...oysa zam olunca ertesi gün akaryakıt yükselir...
    Cevapla
  • ibrahim turk 9 yıl önce Şikayet Et
    POMPADA NE ZAMAN İNDİRİM GÖRECEĞİZ 4 ,700 E BENZİN,2,700 LPG NEREYE KADAR
    Cevapla
  • Abdullah 9 yıl önce Şikayet Et
    Benzini bilmem ama LPG 2,20. Hatta Aytemiz'de 2.07'yi gördüm. Sen neyden bahsediyorsun?
    Cevapla
  • oha 9 yıl önce Şikayet Et
    nerde o fiyatlar?? dun gazi shell de 2.45 ten doldurdum, hayalmiydi yoksa...
    Cevapla
  • hilmi 9 yıl önce Şikayet Et
    zaten fiyatlar ucmuş, bir iki yıl rahatmış, ne alakası var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle