Kuruyemiş fiyatları uçtu!

Kuruyemiş fiyatlarında son yıllarda ciddi artış gözleniyor. Fiyatlardaki artışta temel etken ise iklim şartlarındaki bozulma.

Kuruyemiş fiyatları uçtu!
Kuruyemiş fiyatları uçtu!
GİRİŞ 31.10.2014 12:47 GÜNCELLEME 31.10.2014 17:56
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre, kuruyemiş fiyatları 2009 yılından bu yana sürekli artıyor. Son 1 yılda en çok artış dut, ceviz içi, Antep fıstığı, kuru kayısı, fındık içi, kuru incir başta olmak üzere tüm ürünlerde yaşandı.

KURU KAYISI 15 LİRADAN 55 LİRAYA YÜKSELDİ

Dut yüzde 200'ün üzerinde artışla son bir yılda fiyatı en fazla artan çerez türü oldu. Geçen yıl ekim ayında perakende fiyatı 6-8 lira olan dut, bu yıl 25-30 liradan satılıyor. Aynı dönemde ceviz içi ve bademin fiyatı 30-35 liradan 40-50 liraya, Antep fıstığı 30-34 liradan 50-60 liraya, kuru kayısı ise 12-15 liradan 50-55 liraya yükseldi. 22-26 lira olan fındık içi 50-60 liraya, 9-12 lira olan incir 24-30 liraya çıktı.Türkiye'nin her bölgesinde yetişen ayçiçeğinin fiyatı geçen yılın ekim ayına göre 2 lira artarak 8-10 liradan 10-14 lira oldu. Bu dönemde kabak çekirdeğinin kilogramı 20-24 liradan 30 liraya, leblebi (beyaz ve sarı) 8-10 liradan 12-14 liraya, yer fıstığı ise 10-12 liradan 14-18 liraya yükseldi.

ARTIŞIN SEBEBİ ARZ-TALEP DENGESİ

Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, fiyat artışlarının arz talep dengesinden kaynaklandığını söyledi. Kuruyemişin tarımsal ürün olduğuna dikkati çeken Çaputçu, ürün rekoltesinin iklim şartlarına bağımlı olduğunu ifade etti.

YILDA 3.6 MİLYAR DOLARLIK KURUYEMİŞ TÜKETİLİYOR

Kuruyemiş ürünlerinin son yıllarda çeşitli hastalıklara iyi geldiği ve vücut direncini artırdığı yönündeki haberlerin tüketimi artırdığını belirten Muammer Çaputçu, Türkiye kuruyemiş pazarının 3.6 milyarlık bir hacme ulaştığını ifade etti. Çaputçu, şunları söyledi:"Ceviz, badem, Antep fıstığı, yer fıstığı, fındık. incir gibi kuruyemiş ürünlerinin son yıllarda bazı hastalıklara iyi geldiği yönünde yapılan haberler tüketimi artırdı. Kişi başına tüketimde resmi bir veri elimizde yok ancak her yıl artıyor. Türkiye'de tüketimi en fazla olan kuruyemiş ayçekirdeğidir. Yıllık 100 bin ton civarında ayçekirdeği tüketimi var. Bunun ardından yer fıstığı geliyor. Türkiye'de yılda 3.6 milyar dolarlık kuruyemiş tüketiliyor."

REKOLTE DÜŞÜYOR

İzmir Ticaret Odası Kurutulmuş Meyve ve Çerezler Grubu Meslek Komitesi Meclis Üyesi Turgut Yemişçi, kuruyemiş ürünlerinin tamamında yaşanan fiyat artışının ürün rekoltelerinde yaşanan düşüşten kaynaklandığını söyledi. Yemişçi, "Kuruyemişte fiyat artışı spekülatif değildir, tamamen üretim miktarıyla ilgilidir. Ürünlerin rekoltelerinde ciddi düşüş var" dedi.

YORUMLAR 12
  • kml 9 yıl önce Şikayet Et
    çok da önemlide değil elzemde yemeyiveririz o kadar
    Cevapla
  • Sedat 9 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomimizin iyiye gittiğine bir işarettir bu. Aş oluyor iş oluyor. Tam da hükümet in istediği gibi
    Cevapla
  • Çetin Solmaz 9 yıl önce Şikayet Et
    İyi güzelde bakın bakalım eskisi gibi kuru yemiş tüketimi yapan varmı ? isterlerse kilosunu 300 TL yapsınlar...alan olmayınca... Aracıları devre dışı bırakarak fiyatlar makul seviyeye çekilebilir... bu yıl bence satışlarda %100 düşüş olacak
    Cevapla
  • Yunus Emre 9 yıl önce Şikayet Et
    kayısı 15tlden 55tlye yükseldi! üreticiden 2-4 tlye alıyorlardı kırk tane bahaneyle fiyat kırarak. bu sene soğuklardan dolayı tüm meyveler yandı. Kârın çoğunu da elinde kayısısı olan, ihtiyacı olmadığından stok yapan insanlar kazandı. Önceden varlıklı olanlar her sektörde olduğu gibi burda da kazançlı çıkan oldu. Ayrıca o 55 tlye satılan kayısıyı üreticiden kaça alıyorlar bir sormak lazım. Kayısı miktarı az oldu diye şu an kilosunu üreticiden 10 tlye aldıkları kayısıyı kayısının bol dönemlerinde 3tl gibi komik rakamlara alıyorlar. Yazık vallahi. bu insanların hakkını nasıl ödeyecekler.
    Cevapla
  • esd 9 yıl önce Şikayet Et
    suriyeliler yüzünden oluyor onlar çok yiyorlar hükümet kapıyı açtı ya ondan kesinlikle ondan :):):) adamın yorumu bu yönde !!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle