Türkiye'nin ilk F-35 uçağını alacağı tarih

F35 savaş uçağının üretici firması Lockheed Martin, Türkiye'nin almayı planladığı ilk iki uçağın 2018'de hazır olacağını duyurdu.

GİRİŞ 31.10.2014 11:45 GÜNCELLEME 31.10.2014 13:15

ABD'nin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yakın müttefikleriyle ürettiği F-35 Lightning II (Şimşek II) Müşterek Taarruz Uçağı'nın (JSF) tanıtımı New York'ta yapıldı.

F35'in üretici firması Lockheed Martin'in üst düzey yöneticileri, New York'taki yabancı basın mensuplarıyla yaptıkları toplantıda, F35'lerin üretimi ve satışıyla ilgili bilgi verdi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Lockheed Martin firmasının İş Geliştirme ve Stratejik Entegrasyon'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Jack R. Crisler, Türkiye'nin, 100 adet siparişinden ilk ikisini 2018 yılında teslim alacağını bildirdi.

Toplantıda, uçağı kullanacak pilotu eğitmek için 6 ay gerektiğini bildiren firma yetkilileri, bir uçağının üretiminin  2 seneyi bulduğunu ifade ettiler.  Türkiye-ABD arasındaki uzun vadeli ittifak açısından önemli bir proje olan F35'lerin 6 önemli parçasının, Türkiye'den temin edildiğini belirten üretici firma yetkilileri, ABD'nin Türkiye için uzun vadede güvenilir bir ortak olduğunu dile getirdiler. Üretici firma yetkilileri ayrıca, uçağa Türkiye'nin kendi füzelerini monte edilebileceği bilgisini verdiler.

Lockheed Martin İş Geliştirme ve Stratejik Bütünleşme'den sorumlu Başkan Yardımcısı Crisler, firma olarak F35'le ilgili yanlış bilgilendirme konusunu önemsediklerini belirtirken, bu konunun kendileri için en büyük problemlerden biri olduğunu dile getirdi. Firma yetkilileri, gece görüş imkanına sahip, ısıya göre hareket edebilen ve radara yakalanmayan F35 için en hassas konularda birinin de siber güvenlik olduğunu kaydettiler.  Tanıtım çerçevesinde, New York'taki yabancı basın mensuplarına, F35'in bir simulatörünü kullanma izni de verildi. 

Öte yandan, Pentagon'un denizaşırı ülkeler adına, F35'in fiyatlarıyla ilgili üretici firmalarla müzakereleri sonuç verdi.

Lockheed Martin ve Pentagon arasında yapılan yeni anlaşmaya göre, F35 savaş uçakları daha ucuza mal edilecek.

Lockheed Martin ve United Technologies firmasının Pratt & Whitney birimiyle fiyatların düşürülmesiyle ilgili müzakereler yapan Pentagon'a göre, birkaç hafta içinde bu konudaki anlaşma net bir şekil alacak.

Lockheed Martin Corp'un ana yüklenici firma olduğu F-35 projesine 1999 yılında dahil olan Türkiye, proje kapsamında İngiltere, ABD, İtalya, Kanada, Avustralya, Danimarka, Norveç ve Hollanda ile uçağın üretiminde çalışıyor.

Lockheed Martin firmasının,  F35 dışında yaklaşık 25 yıldır F-16 ve C-130 ile de ortak çalışması bulunurken,F35 projesine 10 Türk firması, uçağın operasyon kapasitesinin geliştirilmesi konusunda destek veriyor. 

F-35 uçaklarının F-135 motorlarının parçalarının üretilmesi amacıyla Kale Grubu ile ABD'li Pratt&Whitney ortaklığı tarafından inşa edilen uçak motor sanayi fabrikası İzmir'de açılmış, açılışa 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katılmıştı. 

KAYNAK: AA