Kuru incirde rekorla gelen tehlike

Kuru incirde iklim koşullarının etkisiyle kaliteli ürün rekoltesinin azalması fiyatlarda rekoru getirdi.

Kuru incirde rekorla gelen tehlike
Kuru incirde rekorla gelen tehlike
GİRİŞ 28.10.2014 11:17 GÜNCELLEME 28.10.2014 11:17

Tarihte ilk kez borsa fiyatı 14,5 liraya, raf fiyatı ise 25 liraya ulaşan incirde fırsatçı uyarısı yapıldı. Kalitesiz ürünlerin kimyasal maddelerle ağartılarak piyasaya sürülmesinden endişe ediliyor.

AA muhabirine açıklama yapan Tariş İncir Birliği Genel Müdür Vekili Sacide Karabat, bu yıl "incir pası" hastalığı nedeniyle işlenmeye uygun kalitedeki üründe yüzde 20-30 kayıp olduğunu, ihracat talebinin çok yüksek olmasına rağmen yeteri kadar ürün çıkmamasının fiyatları yükselttiğini ifade etti.

Kuru incirde ilk ihracatın 15 Ekim'de yapıldığını, geçen yıl tonu 3 bin 500 dolar olan fiyatın bu yıl 5- 6 bin dolara çıktığını söyleyen Karabat, "İlk ihracat gemisinde 5 bin tonluk bir ihracat oldu. Firmalar yeteri kadar ürün olmadığı için agresif bir şekilde piyasaya girince fiyat birden fırladı. Bu seviyeyi hiç görmemiştik. Biz de her yıl 3 bin 500 ton mal alırken bu yıl fiyatları artırmamıza rağmen ancak bin ton alabildik. Geçen yıl toplamda 70 bin ton ihracat yapılmıştı. Bu yıl bu kadar ihracat yapamayacağız ancak fiyatın çok yüksek olması nedeniyle elde edilen döviz girdisi aynı seviyede kalacak" dedi.

Fiyatların yükselmesine ihracat yaptıkları ülkelerdeki firmaların tepki gösterdiğini, onları fiyat artışının iklimden kaynaklandığına ikna etmek durumunda kaldıklarını anlatan Karabat, kayısı ve fındığın ardından kuru incirde de benzeri sorunun yaşanmasının sektörü olumsuz etkilediğini kaydetti.

KAYNAK: AA