Türkiye bal üretiminde 4 sıra birden yükseldi

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Türkiye'nin bal üretiminde dünyada 6. sıradan 2. sıraya yükseldiğini söyledi.

Türkiye bal üretiminde 4 sıra birden yükseldi
Türkiye bal üretiminde 4 sıra birden yükseldi
GİRİŞ 23.10.2014 18:25 GÜNCELLEME 23.10.2014 18:25

Bakan Eroğlu, Çorum Valiliği'ni ziyaretinde basına yaptığı açıklamada başından geçen arıcı hikayesini anlattı. Eroğlu, "Size bal ormanı hikayesini anlatayım. Ben 2007 yılında Çevre ve Orman Bakanı idi bizim bakanlığın adı o zaman öyleydi.. Arıcılar sürekli benden randevu istiyorlardı. Kardeşim bizim sizinle işimiz yok, işim başımdan aşkın, diyorum. Ama çok önemli deyince, arıcıları çağırdım. Arıcılar Birliği Başkanı dedi ki 'Biz ormanlara giremiyoruz, kaçacak delik arıyoruz' deyince, Orman Genel Müdürü'nü çağırdım. Niye arıcılar ormana giremiyor? Dedim. Dedi ki, 'Efendim kanun var. Kanunda hayvanlar ormana giremez' diye, bir madde varmış. Arılarda hayvandır, dolayısıyla arıcıları sokamayız, dedi. Daha sonra bunun üzerine 16 sayfalık genelge yayınladık. Arıcılara dedim ki, size ormanlarda yer vereceğiz, arı kovanları konulacak. Ne istiyorsanız hazırlayacağız, etrafını çevireceğiz bal ormanları kuracağız, dedik. Bunun çok büyük faydası oldu. Türkiye 6. sırada idi. Şimdi dünyada bal üretiminde Türkiye bu 5 -6 yıl zarfında ikinci sıraya yükseldi. Dolayısıyla ben diyorum ki, Çorumlular müteşebbistir.

Gelin Çorum'da çok güzel bir marka oluşturalım ve bu organik balları bütün Türkiye ve dünyaya pazarlayalım. Bunun için biz varız. Bunun için ormanları açıyoruz kardeşim. 176 tane talep oldu. Hepsini yerine getirdik. Çok talep vardı. 176'yı buldu. Muğla'dan tutunda Elazığ'a kadar bal ormanı, kuruyoruz. Benim tek isteğim, bir marka oluşsun. Nerede üretiliyorsa, şeker falan katmadan halis ballar üretilsin. Benim görüşüm bu. Biz de orman olarak her türlü desteği arıcılara vermeye hazırız. Hatta kovan almak isteyenlere kredi dahi veririz. Sadece yer değil, kredi dahi tahsis ederiz." dedi.

Çorum'un İskilip ilçesinde ilk defa yer altı göleti inşa ettiklerini anlatan Bakan Eroğlu, "Biz 2011 yılında bin günde bin gölet projesi başlatmıştık. 2015 yılından itibaren de yer altı göletleri projesi başlattık. Bunu da ilk defa burada açıklıyoruz. 2015 yılında bütün Türkiye'de yer üstü göletlerini bitiriyoruz. Bir de yer altı göletleri için araştırma yapacağız. Bunun da ilkini İskilip'te yaptık. Muhteşem olmuş hakikaten. Yer altında suyu tutuyoruz, istenildiği zaman yer altında buharlaşma yok, kirlenme yok, mis gibi suyu alıyoruz." diye konuştu.

KAYNAK: CİHAN