Elektrik faturasında kayıp-kaçak müjdesi

Vatandaştan haksız olarak alınan kayıp-kaçak bedeli ile ilgili olarak Yargıtay 3. Hukuk Dairesi milyonları ilgilendiren bir karara imza attı

Elektrik faturasında kayıp-kaçak müjdesi
Elektrik faturasında kayıp-kaçak müjdesi
GİRİŞ 22.10.2014 07:56 GÜNCELLEME 22.10.2014 07:57
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Yargıtay elektrik dağıtım şirketlerinin vatandaşlara ve şirketlere gönderdikleri faturalara “kayıp-kaçak bedeli ve sayaç okuma bedelinin yansıtmasının” hukuka uygun olmadığına karar verdi.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kendisine gelen faturada yer alan kayıp kaçak bedeline itiraz eden bir şirketin açtığı davada, “Elektrik enerjisinin nakil esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin (kaçak) kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek, hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmamaktadır” değerlendirmesi yaptı.  

Sivas’ta iş yapan bir özel firma, ÇEDAŞ’ın kendisine gönderdiği elektrik faturalarına yansıtılan haksız ve hukuka aykırı olarak yer alan “kayıp- kaçak bedeli” ve “sayaç okuma” bedelinin iptali için Sivas 1. Asliye Hukuk Mahkemesine dava açtı. Yerel mahkeme, faturalara yansıtılan bedelin yasal düzenlenmelere aykırı bir yönü bulunmadığına işaret ederek, açılan davayı reddetti.

Vatandaş parasını nasıl alabilir?

Davayı kazanan şirketin avukatı Onur Tatar, Yargıtay’ın verdiği karara yerel mahkemenin uyacağını düşündüklerini belirterek, şunları söyledi: “Bu karar elektrik faturalarında tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin hem şahıslar hem şirketler yönünden hukuka aykırı olduğunu bir kez daha tescil etmiştir. Hem şahıslar hem şirketler Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin kararını emsal göstererek, dava açabilirler. Kendileri de tahsil kayıp kaçak bedelinin iadesini isteyebilir. Haksız olarak tahsil edilen bu bedelleri tahsil edilebilir. Mahkemenin Yargıtay’ın kararına uyacağını düşünüyoruz.”

YORUMLAR 5
  • ADALET, ADALET İÇİN VAR 9 yıl önce Şikayet Et
    DOĞRU KARAR AMA NEDEN HERKES AYRI AYRI DAVA AÇMAK ZORUNDA NEDEN KAMU ADINA VERİLMEZ KARARLAR
    Cevapla
  • HALİL BEDAVA 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu para maalesef birinin yanlış ve hırsızlığını başka birine ödettirmek ve kul hakkıdır.Neden ve niçin kul hakkına riayet edilmez anlamak mümkün değil.Birde mağdurların hakları için neden dava açılması şart.Bu karar ile tüm mağdurların gecikme bedelleri ile iade almaları şarttır.Yüce rabbimiz kul hakkıyla gelmeyin diyor bilesiniz.
    Cevapla
  • 12345 9 yıl önce Şikayet Et
    Madem bu hak yasalaşsın.
    Cevapla
  • HÜSEYİN ŞAHİN 9 yıl önce Şikayet Et
    Mağdurlar neden dava açmak zorunda? Elektrik dağıtım şirketleri kendi kafalarına göre fatura düzenliyor. Sonra mağdur olan kişi parasını almak için ayrıca mahkemelerde mesai harcayacak. Elektrik dağıtım şirketleri kimi ne kadar mağdur ettiğini kayıtlarından rahatlıkla çıkarabilir durumda iken insanlara geçmişte çoğu kaybolmuş faturaları aratmaya ne hakkınız var. Sizin adalet dediğiniz bu mu? Yargıtay 3. Dairesinin haksızlığı yapanlara hatanızı düzeltin, hata yaparken mağdurlara sormadınız, düzeltirken de sormanıza gerek yok deme yetkisine sahip değil mi?
    Cevapla
  • recep özsürünç 9 yıl önce Şikayet Et
    aynen abi, adam beni soymak için her türlü yolu denesin, ben hakkımı aramak için mahkemeyle uğraşim. mahkeme sonucunu da kimse bilemez tabi. adalet böyleyse vay halimize
    Cevapla