Fındıktan sonra bir kötü haber de cevizden

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mart ayında yaşanan don olayının hasadı süren cevizin rekoltesini önemli ölçüde etkilediğini açıkladı.

Fındıktan sonra bir kötü haber de cevizden
Fındıktan sonra bir kötü haber de cevizden
GİRİŞ 19.10.2014 15:29 GÜNCELLEME 19.10.2014 15:29

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ceviz üretiminin 2004-2013 döneminde yüzde 68,3 artışla 212 bin tona ulaşmasına karşın tüketimin artması nedeniyle ihtiyacın karşılanamadığını kaydetti.

Ceviz ithalatının 2000-2013 arasında 3,54 milyon dolardan 106 milyon dolara çıktığına, aynı dönemde ihracattan elde edilen gelirin ise 1,2 milyon dolardan 46,8 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Bayraktar, Türkiye'nin, anavatanı olduğu cevizde ithalatçı değil ihracatçı konumda olması gerektiğini belirtti. 

Bu yıla ilişkin ceviz rekoltesi tahminleri hakkında da bilgi veren Bayraktar, "Martta yaşanan don zararı, hasadı süren cevizde rekolteyi önemli ölçüde etkiledi. Rekoltenin geçen yılın 25-30 bin ton altında kalacağı tahmin ediliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ceviz üretimi ve kalitesinin artırılması için iklim ve toprak şartlarına uygun fidanlara ihtiyaç olduğuna işaret eden Bayraktar,ceviz bahçesi kurmaya karar veren üreticilerin uzman kişi veya kuruluşlardan teknik yardım almalarının önemli olduğunu kaydetti. 

Bayraktar, ceviz üretiminde kendi kendine yeten bir ülke olmanın ve söz konusu üründe önemli ihracat rakamlarına ulaşmanın öncelikli hedef olması gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA