Çin'den gelen çeliğe yerli üretici tepkili

Çin'in Türk pazarında çok ucuza sattığı çelik, yerli üreticileri isyan ettirdi.

Çin'den gelen çeliğe yerli üretici tepkili
Çin'den gelen çeliğe yerli üretici tepkili
GİRİŞ 15.10.2014 16:06 GÜNCELLEME 15.10.2014 16:07

Çelik sektörü geçtiğimiz yıl 34.7 milyon ton üretim ile, dünyanın en büyük 8’inci, Avrupa’nın ise 2’inci büyük üreticisi konumunda yer alıyor. 2013’te üretiminin 18.4 milyon tonunu 13.9 milyar dolara ihraç eden sektör, bu yılın ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.3 azalış ile 10 milyar 110 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 4.5 düşük ihracat gerçekleştirdi.

ÜRETİM VE İHRACATTA GERİLEME

Özellikle ABD’de açılan antidamping soruşturmaları ve Irak’taki iç savaş nedeniyle üretiminde ve ihracatında gerileme yaşayan çelik sektörü, son aylarda da Çin’den gelen ucuz ürünler nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçiriyor.

"ZARARINA DA OLSA MAL SATIYORLAR"

Çin’in dünya çelik üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştirdiğini anlatan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Kemal Ekinci,Çinlilerin her yıl üretimlerini anormal derecede artırdıklarına değindi. Çin’in filmaşinleri son bir aydır Türkiye’ye çok ucuza satmasının, yerli üreticileri isyan noktasına getirdiğini belirten Ekinci sözlerine şöyle devam etti: "Başka ülkelerde üretim azalırken, Çin üreterek dünyada üretim artıyormuş gibi gösterdi. Tabi bunu da bir yerde Çin’in tüketmesi lazım. Kendi bünyesinde tüketemeyince geçen sene 35 milyon ton ihracatlarını bu sene 80 milyon tona çıkarıyorlar. Buradaki yapıya baktığımızda, Çin’dekilerin büyük çoğunluğu devlet şirketi. Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) kurallarına uygun hareket edince bu tür tehlikeler ortadan kalkacak. Ancak şu an zararına da olsa mal satıyorlar.”

İHRAÇ PAZARINI KAYBETME RİSKİMİZ VAR

Artan ithalattan dolayı bütün çelik üreticilerinin etkilendiğini ifade eden Ekinci, Çin’in ayrıca Ortadoğu ve Afrika gibi kendi ihraç pazarlarına da ucuz ürünler sattığını kaydetti. Ekinci, bu durumun kendileri açısından ihraç pazarlarını kaybetme riski yarattığını sözlerine ekledi.

EKONOMİ BAKANI KONU İLE İLGİLENİYOR

Konuyu Ekonomi Bakanlığı’na intikal ettirdiklerini dile getiren Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, bakanlığın konuyu yakından incelediğini belirtti. Çin’nin, geçmişte hem üretimini hem tüketimini yüzde 20’ler, sonra yüzde 10’lar seviyesinde artırdığına dikkat çeken Yayan, şunları söyledi: “Bu yıl için de hedefleri yüzde 6-7 artış seviyesindeydi. Ancak ortaya çıkan durum, Çin’in tüketiminin ya geçen yılla aynı seviyede, ya da negatif gelişebileceği yönünde. Buna karşın üretiminin yüzde 3-4 artabileceği görülüyor."