Binlerce kaçak nakliyeci ev ev geziyor

Sonbaharın yaklaşması ve dönüşümün etkisiyle yeni bir eve çıkmak isteyen yüzlerce vatandaş merdiven altı nakliye firmalarının kurbanı oldu.

Binlerce kaçak nakliyeci ev ev geziyor
Binlerce kaçak nakliyeci ev ev geziyor
GİRİŞ 02.10.2014 11:17 GÜNCELLEME 09.11.2014 11:27
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Mevsimsel etkiye bir çok bölgede hız kazanan kentsel dönüşüm seferberliği de eklenince son zamanlarda binlerce kişi farklı bir eve geçmenin telaşını yaşamaya başladı. İşte yaşanan bu tatlı telaş en çok da ev sahiplerinin yanı sıra nakliye sektörünün işine yaradı.

Ancak sektörde oluşan başıboşluk yüzünden nakliye işi her önüne gelenin rahatlıkla yapabileceği bir iş haline dönüşmüş durumda..  İnternet üzerinden oluşturulan abartılı siteler ve yol kenarlarına park edilen araçlar üzerinden nakliye işine soyunan binlerce kişi ciddi mağduriyetlerin yaşanmasına da yol açıyor.

60 GÜNDE 150 KİŞİ MAĞDUR OLDU

Öyle ki; yanlış okumayacaksınız ama sadece son 60 günde evini veya ofisini taşıtmak isteyen yaklaşık 150 kişi nakliyeciler yüzünden mağdur oldu.  Mağdur olan vatandaşların kimi anlaştığı rakamın 2 katını vermek zorunda kalırken, kimi ise eşyasını 1 hafta 10 gün sonra teslim alarak akrabalarına yanına sığınmak zorunda kaldı.

SADECE İSTANBUL’DA BİN 232 FİRMA KAÇAK ÇALIŞIYOR

Sektörde ciddi mağduriyetler yaşatan başıboşluk rakamlarla da gözler önüne seriliyor. Sadece İstanbul’da bin 500 firma nakliye işi yaparken bu firmaların ise sadece 268 tanesinde devletin şart koştuğu K3 belgesi bulunuyor. Geriye kalan bin 232 firma ise K3 belgesiz yani yasal olmayan bir şekilde faaliyetine devam ediyor.

SİMSARLARI TEMİZLEMEK İÇİN DERNEK KURDUK

Yaşanan mağduriyetler üzerine sektörü yasal bir zemine oturtmak ve güvenilirliği arttırmak üzere 5 ay önce kurulan İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği (İSTEEND) Başkanı Davut Ukan ise yaşanan mağduriyetlerden haberleri olduklarını belirterek, bu tür simsar nakliyecileri ortadan kaldırmak, müşteri haklarını korumak ve ücretlere de bir düzen getirmek için dernekleştiklerini ifade etti.

‘’AĞZIMIZ AÇIK KALDI’’

Yaptıkları araştırmada aracı olmayan ancak internet üzerinden kendine yaptığı siteyle büyük bir şirket imajı çizen onlarca firmayla karşılaştıklarını ve gördükleri karşısında ağızlarının açık kaldığını dile getiren Ukan, bu firmaların ağına yüzlerce kişinin düştüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; 

''Bizi arayan bir vatandaş İstanbul’dan Urfa’ya gideceğim 1 haftadır eşyam gelmedi diyor. Bunun üzerine söz konusu nakliyeciyi arıyoruz. O da utanmadan sıkılmadan ‘Ben başka eşya bulamadım o yüzdende verdiği para beni kurtarmadığı için henüz yola çıkmadım’ diyor. Böyle bir sürü olay var.''

BİN 30 LİRA CEZASI VAR!

Devletin ev ve ofis eşyaları taşımacılığı için öngördüğü ve yasal olarak şart koştuğu K3 belgesi olduğunu ve bu belgeye sahip olmayanların hiçbir şekilde yasal olarak taşımacılık yapamayacağını söyleyen Ukan, Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldıkları yetki çerçevesinde denetim yaptıklarını belirterek, ''Polis park halinde bulunan araca sorgu yapamıyor. O yüzden bizlerde eşya taşıma faaliyeti gerçekleştirilirken araçların plakalarını alıyoruz ve ulaştırma bakanlığının bize vermiş olduğu ekrandan sorguluyoruz. Aracın K3 belgesi yoksa polisi arıyoruz. Polis geliyor ve bin 30 lira ceza yazıyor.'' diye konuştu.

EVİNİ TAŞIYACAKLARA UYARI!

Evini veya ofisini taşıtacak vatandaşlara her önüne gelen yerden taşıma işi yaptırmamaları gerektiği noktasında uyarıda bulunan Ukan, firmaların güvenilir olup olmadığının çok yönlü araştırılması, K3 belgesi olup olmadığının sorulması, işçilerin günlük sigortası olmasına dikkat edilmesi ve araçların çelik kasalı ve içinin de suntalı olmasına özen gösterilmesi gerektiğini söylüyor.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 13
  • Murat 9 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba Bazı nakliyeci arkadaşlar bunu meslek haline getirmiş önce ucuz fiyat çekiyorlar eşyayı yuklerler sonra fazla para isterler madem kendine güvenin yoksa bu işi yapma yada ücretsiz expertiz hizmeti yap tamamen dolandırcılık taktiği bana göre.
    Cevapla
  • remzi beg 9 yıl önce Şikayet Et
    K2 belgesi veya SRC ler sadece para koparmaya yarıyor. Özellikle trafikte src soran polise denk gelen varmı. k2 belgesi istemeniz küçük esnafı bitirir. herkes küçük esnafı bitirme derdinde. Onun yerine ekipman araç personel konuları gündemde olmalıdır
    Cevapla
  • ali yurteri 9 yıl önce Şikayet Et
    izmir menemen deki uygur nakliyata sakın taşıtmayın sonra pişman olursunuz. herkes şikayetçi
    Cevapla
  • ali yurteri 9 yıl önce Şikayet Et
    bende bu hıyarlardan muzderipim 550 tl ye anlaştım 75 tl ekstra para istediler onlar da kalsa iyi eşyaları gelişigüzel bırakıp gittiler evin kapısınada zarar verdiler
    Cevapla
  • Nakliyat zede 9 yıl önce Şikayet Et
    Bende geçen hafta eşyaları taşıttım. garantili olması için anlaştım. eşyalar araca yüklenince 400 TL civarı artı olarak KDV parası istediler yoksa garantisiz taşınır diye şantaj yaptılar. baştan eşya listeme kadar adamlara göndermiştim. yinede vermedim indirilecek eve vardığımızda asansörler çalışmıyor bahanesiyle yine eşyaları indirmediler. elemanlara el altından para vererek iş yaptırtmak zorunda kaldım. Uğur Nakliyat zede
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle