THY, yeni uçak için Airbus ve Boeing ile görüşüyor

Türk Hava Yolları, Airbus ve Boeing'ten oluşan filosuna yeni uçak alımları yapmak için opsiyonları değerlendiriyor.

THY, yeni uçak için Airbus ve Boeing ile görüşüyor
THY, yeni uçak için Airbus ve Boeing ile görüşüyor
GİRİŞ 24.09.2014 12:07 GÜNCELLEME 24.09.2014 12:07

THY'nin yatırım ve teknolojiden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Konukçu İstanbul'daki ISTAT Europe Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Büyük olasılıkla büyük uçağa ihtiyacımız olacak ama kargo kapasitesi de bizim için önemli. Bu konu şu anda THY yönetim kurulunda üst düzeyde tartışılıyor" dedi.

Konukçu, Boeing 787 ve Airbus A350'den A380 ve Boeing 777X'e kadar olan modellerin değerlendirildiğini söyledi.

Airbus ve Boeing'in her ikisi de THY'ye en büyük uçaklarını satmaya çalışıyor. Airbus'un 525 koltuk kapasitesine sahip A380 veya Boeing'in 467 koltuklu 747-8 modelleri THY'nin coğrafi avantajını kullanarak Avrupalı veya Körfez Arap ülkelerindeki rakiplerinden trafik alması için işine yarayabilir.

THY Şubat ayında yaptığı açıklamada Airbus A380 veya Boeing 747-8 konusunda fizibilite çalışması yaptığını belirtmişti. Ancak politik analistler konu üzerinde kısmen Türkiye'nin ivme kaybeden AB'ye tam üyelik sürecinin, kısmen de havalimanı kapasite sorunlarının etkisi olduğunu belirtiyorlar.

Aynı konferansa Pazartesi günü konuşmacı olan THY Genel Müdürü Temel Kotil, en büyük jetler konusunda sipariş verme konusunu gündemlerinde tuttuklarını ancak şu anda daha çok iki motorlu ve uzun mesafeli uçaklarla daha çok ilgilendiklerini belirtti.

Kotil, "Herhangi bir uçak modeline karşı değiliz. Ancak son olarak uzun mesafeli uçuşlar için Boeing 777 siparişi verdik. Orta mesafeli uçuşlar için tek koridorlu Boeing ve Airbus siparişleri verdik" dedi.

Kotil, "Bu uçaklar bizim için çok iyi. Gelecek için bir şey söylemek istemiyorum. Henüz bir karar almadık" diye ekledi.

THY geçtiğimiz yıl Mayıs ayında 50 adet 737 MAXs ve 20 adet yeni jenerasyon 737S siparişi vermişti.

KAYNAK: STAR GAZETESİ