Denizde bayram var: Doya doya yiyeceğiz!

Samsun Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, trollerin denize açılması ile birlikte balığın bollaştığını söyledi.

Denizde bayram var: Doya doya yiyeceğiz!
Denizde bayram var: Doya doya yiyeceğiz!
GİRİŞ 22.09.2014 09:46 GÜNCELLEME 22.09.2014 09:46

Balık avcılığında trol sezonunun da açılması ile birlikte tezgahlar iyice 'şenlendi.'

Samsun Balık Hali'ne giren balığın bollaştığını belirten Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, "Samsun'da toplam 500 küçük, 100-120 arası trol, 10 tane de gırgır var. Bunların hepsi denize açılınca balık bollaştı. Daha önce 40 lira olan iri barbunun kilosu şimdi 15 liraya, 20 lira olan mezgitin fiyatı ise 15 liraya düştü" dedi.

Şu anda balık haline 100'er ton barbun, mezgit ve istavrit girdiğini vurgulayan Davut Kıyak, şöyle devam etti:

"Bunların dışında hale kalkan, hamsi ve palamut da giriyor. Balık bollandı. Adeta denizde bayram var. Tüm Türkiye doya doya balık yiyebilecek. Havaların durumundan dolayı palamutta biraz düşüş var. Ama havalar soğuduktan sonra palamut, lüfer ve çinekop da artacak. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle balık yarı yarıya artar. Çünkü balık sürüleri sıcak havalarda dağınık, soğuk havalarda da toplu geziyorlar. Bu da tutulan balığın artmasını sağlıyor. Hamsi sezonu yeni başladı. Şu anda tutulan balığın yüzde 75 artmasının sebebi trollardır."

KAYNAK: DHA