Halliburton Trakya'da doğalgaz arayacak

Eylül-ekim aylarında Trakya'da ankonvansiyonel gaz araması için Halliburton ile anlaşma imzalanacak.

Halliburton Trakya'da doğalgaz arayacak
Halliburton Trakya'da doğalgaz arayacak
GİRİŞ 15.09.2014 12:31 GÜNCELLEME 15.09.2014 12:31

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, ABD'nin önde gelen petrol şirketi Halliburton ile Trakya'da ankonvansiyonel gaz çıkarılması konusunda görüşmeleri bulunduğunu belirterek, kısa zamanda bir anlaşma imzalayacaklarını bildirdi.

İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Enerji Konferansı'nda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şişman, "Trakya'da ankonvansiyonel doğalgaz çıkarılmasına yönelik ExxonMobil'le süren görüşmelerin yanı sıra eylül-ekim aylarında da yine Trakya'da Halliburton ile bir arama anlaşması imzalayacağız" dedi.

Şişman, araştırmalar sonucunda ekonomik üretim olup olmayacağına dair en erken 2015 içerisinde bilgiler elde edilebileceğini anlatarak, "Anlaşma yapmak önemlidir ama asıl önemli gelişme Türkiye'de ankonvansiyonel gazın çıkarılabilir ve üretilebilir olduğunun kanıtlanması ile yaşanacaktır" diye konuştu.

Türkiye'de ankonvansiyonel gaz ve petrol çalışmalarının Diyarbakır ve Trakya çevresinde yoğunlaştığını hatırlatan Şişman, gaz hidratlarına yönelik çalışmaların da bazı firmalarla yürütüldüğünü ve araştırma sonuçlarını 1-2 yıl içerisinde kamuoyuyla paylaşabileceklerini belirtti.

- TPAO personeli Irak'a geri döndü

Şişman, IŞİD tehdidinin artması ile Türkiye'ye çağrılan TPAO personelinin tekrar Irak'a geri döndüğünü ve personel sayısının eski seviyesine yükseldiğini açıkladı. Şişman, Irak için TPAO'nun toplamda 1,5 milyar dolar civarında bir yatırım bütçesi bulunduğunu fakat teknik aksaklıklar yüzünden projelerin hayata geçmesi noktasında sıkıntılar yaşanabildiğini söyledi.

Irak hükümeti ile TPAO yatırımlarına yönelik risk ve tehdit unsurlarını görüştüklerini vurgulayan Şişman, TPAO'nun Irak'taki sahalarında çalışmaların hali hazırda sorunsuz şekilde yürütüldüğünü ifade etti.

- Afrika'da yatırım yapacak

TPAO Genel Müdür Vekili Şişman, Türkiye'nin Afrika'da artan etkinliği ile birlikte TPAO'nun da özellikle orta kuşak Afrika ülkelerine yönelik proje arayışına girdiğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Dışişleri bakanlıklarının da bu süreçte kendilerine destek olduğunu ifade eden Şişman, Afrika'da TPAO'nun iyi sonuçlar elde edeceği konusundaki umudunu dile getirdi.

KAYNAK: AA