Çözüm süreci hayvancılığa yaradı

Çözüm süreciyle silahların sustuğu bölgelerde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların yaylaya çıkma oranında önceki yıllara göre yüzde 40 arttı.

Çözüm süreci hayvancılığa yaradı
Çözüm süreci hayvancılığa yaradı
GİRİŞ 14.09.2014 11:20 GÜNCELLEME 14.09.2014 11:20

Çözüm sürecinin başlamasıyla hayvancılığın merkezi konumundaki Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de olumlu gelişmeler yaşanıyor. Önceki yıllarda güvenlik sorunu nedeniyle yaylalara çıkamayan vatandaşlar, silahların susmasıyla hayvanlarıyla yayların yolunu tutuyor.

Hayvancılığın temel uğraşları arasında yer alan yaylacılık kültürü, çözüm süreci sayesinde daha da yaygınlaşmış durumda.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, birlik üyeleriyle bölgede incelemelerde bulunduklarını ve bölge insanının ekonomik anlamda daha iyi duruma geldiğini gördüklerini söyledi.

Bölgenin ekonomik olarak kalkınmaya başladığına işaret eden Tunç, "Çözüm süreciyle çok olumlu bir atmosfer oluşmuş durumda. Artık insanlarımız korkusuz bir şekilde yaylalara çıkarak hayvanını besleyebiliyor. Bu hayvancılık için gerçekten çok önemli. Hayvan sayısı da her geçen gün artıyor. Eskiden yaylaya çıkamayan köylümüz, artık gönül rahatlığı içinde ailecek yaylada kalabiliyor" dedi.

Tunç, yayla kültürünün hayvancılıkta çok büyük öneme sahip olduğuna değinerek, insanların güvenli şekilde yaylaya çıkmasıyla Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin, önemli bir hayvancılık merkezi haline geleceğini vurguladı.

Devletin, 32 farklı alanda sağladığı destekle bölgede hayvancılığın şaha kalktığına işaret eden Tunç, birlik olarak kendilerinin de hayvancılığın daha iyi şartlara kavuşması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini kaydetti.

Tunç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde en temel uğraşın hayvancılık olduğunu belirterek, "Hayvancılık, bölge insanı için çok önemli ve yaylaya çıkmak da bunun ana unsurudur. Çözüm süreci sayesinde yaylaya çıkma oranı önceki yıllara göre yüzde 40 artmış durumda. Yaylaya çıkılması sayesinde maliyetler azalacak ve daha fazla kar elde edilecek. Bu da bölgede yaşayan vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltecektir" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA