Tarım ürünleri ile ilgili fiyat ayarı sinyalı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Burak, "Üretici fiyatlarında artış yok. Marketlerde yüksek fiyatlar var" dedi ve ekledi:

Tarım ürünleri ile ilgili fiyat ayarı sinyalı
Tarım ürünleri ile ilgili fiyat ayarı sinyalı
GİRİŞ 08.09.2014 16:57 GÜNCELLEME 08.09.2014 16:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Edirne’de Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi kongre salonunda, 8 ülkeden 800 akademisyen ve araştırmacının katılımıyla düzenlenen ve 3 gün sürecek 'Balkan Tarım Kongresi' başladı.

Kongrenin açılısında konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, "kongrede Balkan ülkelerinden gelen araştırmacıların bölgenin tarım potansiyeli ile ilgili görüşlerini açıklayacaklarını belirterek, Bölge ülkelerinin tarımla ilgili istatistikleri ortaya konulup, politikalarını ve hedefleri tartışılacak. Türkiye'nin tarımdaki gelişimini göreceğiz. Kongreye davet etmediğimiz halde Afrika’nın bazı ülkelerinden katılımcıların gelmesi bizleri çok sevindirdi" dedi.

KURAKLIK VERİMİ DÜŞÜRDÜ

Kongreye katılan Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, "kongrenin katılımcı sayısının fazla olmasının Türkiye’nin Avrupa’da tarım alanında zirveye oturduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Burak, Türkiye’nin bazı bölgelerinde kuraklığın yaşandığını, bu nedenle Orta Anadolu’da buğday üretiminde yüzde 10- 15 aralığında bir verim düşüşünün olduğunu belirterek, Türkiye genelinde 22 milyon ton olan buğday üretimi bu yıl 19 ila 19,5 milyon tona düştü. Bir bu kadar miktar da stoklarda var. Yeteri kadar buğdayımız var. Geçen yıldan daha az ama, ülke üretimi için herhangi bir sıkıntı yok" diye konuştu.

"KURAKLIK FİYAT ARTIŞINA NEDEN OLACAĞINI BEKLEMİYORUZ"

Kuraklığın çok ciddi fiyat artışına neden olacağı beklemediklerini kaydeden Burak şöyle devam etti: "Ayçiçeğinde geçen yıldan daha fazla üretimiz var. Buğday 2 milyon ton eksik ama yeterli. Kayısı gibi bazı lokal ürünlerde fiyat artışı olması doğaldır. O da çok fazla enflasyonu etkilemiyor zaten. Üretici fiyatlarında ciddi bir artış yok. Marketlerde maalesef yüksek fiyatlar var. Bununla ilgili çalışmalarımız var."

Edirne’de 3 gün sürecek kongreye, Arnavutluk, Kosova, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Makedonya'dan katılımcılaların yapacakları konuşmalarla devam ediyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • Ahmet Can 9 yıl önce Şikayet Et
    fındık kayısı. fındık , kayısı vb.ürünlerde üreticinin kaybı fiyat artışıyla üreticiye pek hissettirilmiyor.Maalesef ayçiçeği ve buğdaydaki kayıplarda Trakya çiftçisine avucunuzu yalayın deniyor.Artışı bıraktık iki yıl önce ayçiçeği fiyatı 1,5/kg TL idi geçen yıl 1/kg TL ye geriledi bu yıl daha da aşağı olacağı söyleniyor.Trakyalı ürettiği malı satarken,teşviklerde,açılımlarda vs. vs. her hususta mağdur.Açılımlar yapılsın,fındığa,fıstığa yüksek fiyatta verilsin itirazımız yok.Lakin bu saydığımız ürünlere de verilsin diyoruz.Onlar sanayi malı da bunlar ..nayi malı mı?
    Cevapla