Mısır üretiminde tarihi rekora gidiliyor!

Türkiye’de her yıl üretilen yaklaşık 6 milyon ton mısırın yüzde 21’nin ekildiği Adana’da bu yıl verim patlaması yaşandı.

Mısır üretiminde tarihi rekora gidiliyor!
Mısır üretiminde tarihi rekora gidiliyor!
GİRİŞ 03.09.2014 16:24 GÜNCELLEME 03.09.2014 16:24

Adana Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, geçen yıl üreticinin kuraklık korkusuyla erken ektiği mısır bitkisinin bu yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesini verdiğini söyledi.


Geçen yıllarda dönüme alınan ortalama bin 200 kilo mısır, bu yıl ürünün erken ekilmesiyle bazı yerlerde dönüme bin 600 kiloya kadar hasat edildi. Cumhuriyet tarihinin en verimli hasadını yapmaktan mutlu olduklarını belirten Girmen, "Kuraklık nedeniyle mısır ekimini erken yapan üreticinin yüzü bu kez güldü. Bu yıl mısır ekimi 2 ay öne alındı. İklim şartları da mısırın verimini arttırdı. Bazı bölgelerde dönüme bin 600 kilo mısır hasat edilmesi üretici açısından sevindiricidir" dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı taban fiyattan memnun kalmadıklarını belirten Girmen şöyle konuştu: "Mısır ekiminin erken yapılması konusunda üreticiyi daha öncede uyardık. Üretici bu kez, kuraklık korkusuyla erken ekim yaptı. Bu da verimi arttırdı. TMO, açıkladığı 68 kuruş taban fiyatla üreticiyi zorlasa da, verimin yüksek olması bu açığı kapatacak gibi görünüyor. Ancak geçen yıl taban fiyat 64 kuruş olarak açıklanmıştı. Yani yüzde 10 dahi fiyat artışı yapılamamış. Biz de verilen taban fiyat dünya piyasasından fazla görünüyor. Ancak bu yanlış bir yaklaşım. Unutulmamalıdır ki, oradaki üretici ürününü bizim yarı fiyatımıza satıp refah içinde yaşamaktadır. Biz ise burada dünyanın en pahalı mazotu, en pahalı tohumu ve en pahalı tarım ilacını alarak üreticilik yapmaya çalışıyoruz."