SSTD'den CNR'ye ''kazanç'' protesto

SSTD çatısı altında birleşen sektörler CNR'nin çalışmalarını protesto etti

SSTD'den CNR'ye ''kazanç'' protesto
SSTD'den CNR'ye ''kazanç'' protesto
GİRİŞ 02.09.2014 13:55 GÜNCELLEME 02.09.2014 14:29

 

Bir süredir CNR’ın uygulamaya koymaya çalıştığı taahhütname belgesi nedeniyle tepkili olan stand dekoratörleri seslerini duyurmak için Yeşilköy’deki CNR Fuar Merkezi önünde basın açıklaması yaptılar.

Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği (SSTD)’nin organizasyonuyla buluşan sektör temsilcileri CNR’ın bu haksız uygulamadan vazgeçmesini istediler.

Sektör temsilcileri adına basın açıklamasını yapan Oylun Timuroğlu, CNR’ın haksız kazanç elde etmek amacıyla stand dekoratörlerini dünyada eşi benzeri görünmeyen bir uygulama ile karşı karşıya bıraktığını belirtti.

Bu uygulamanın bir benzerinin geçtiğimiz yıl akreditasyon belgesi adı altında dayatıldığını hatırlatan Timuroğlu, gelen tepkiler üzerine bu belgenin iptal edildiğini aktardı.

Timuroğlu: “İş Kanununa Uymak Kanuni Bir Zorunluluktur.”

CNR’ın iş kanununu bahane ettiğini vurgulayan Timuroğlu “CNR geçen yıl yapamadığını bu yıl “Taahhütname Belgesi” olarak uygulamak istemektedir. Bu belgeyle CNR iş güvenlik kanununu bahane ederek stand dekoratörlerine bir ceza kataloğu ve taahhütname imzalatmaya çalışmaktadır. İmzalamayan stand dekoratörlerini ise alanda çalıştırmayacağını beyan etmektedir.” dedi.

“Bilindiği üzere iş güvenlik kurallarına uymak zaten kanuni bir zorunluluktur. Oysa ki CNR’ın hazırlamış olduğu bu ceza kataloğuna göre 50 Euro ödediğinizde SGK’sız personel çalıştırabilirsiniz. Yine 500 Euro ödediğinizde yangın dolabının önünü kapatabilir, 5000 Euro ödediğinizde acil çıkış kapısını kapatabilirsiniz.” diyen Timuroğlu ayrıca CNR’ın hali hazırda işçi sağlığını hiçe sayan uygulamaları olduğuna da değindi.

“İş kanununu bahane eden bir kurumun iş kazalarını tetikleyici uygulamaları ile karşılaşıyoruz. Alandaki çalışma süreleri kısaltılarak işçilerin sağlıklı çalışmalarına imkân tanınmıyor. Çalışma şartları kısıtlanıyor. Örneğin aydınlatmalar yarıya indiriliyor; tuvaletler açılmıyor, sağda solda önlem alınmadan bırakılmış enerji hatları gibi bir çok etken işçi sağlığını olumsuz etkileyebilecek uygulamalarla karşılaşıyoruz.”diyen Timuroğlu, CNR kanadının bu eksiklikleri görmemezlikten geldiğini söyledi.   

Timuroğlu: “Haklarımızı kanuni yollardan sonuna kadar savunacağız.”

Bu uygulamada CNR’ın kendisini kural koyucu, ceza belirleyici, denetleyici, ceza faturası kesen ve bunu tahsil edip kasasına koyan bir kurum olarak belirlediğine dikkat çeken Timuroğlu, “CNR iş güvenliği konusunda ceza belirleme ve tahsil etme yetkisini kimden aldığını ve topladığı ve toplayacağı paraları ne yapacağını açıklamak durumundadır.” dedi.

“Arkadaşlarımız bugün maalesef önceden almış oldukları işlerini tamamlayabilmek adına bu haksız ve hukuksuz belgeyi imzalamak zorunda kalmışlardır. Ama bu kesinlikle bizim belgeyi imzalamayı kabul ettiğimiz anlamına gelmemektedir.” diyen Timuroğlu, hem dernek olarak hem de sektördeki firmaların tek tek kanuni yollardan haklarını savunacaklarının altını çizdi. 

KAYNAK: EKOTRENT
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL