Türk yumurtası bu ay Rusya'ya gidiyor

Kanatlı ürünlerindeki açığını Türkiye'den gidermek isteyen Rusya'ya yumurta ihracatı bu ay başlayacak.

Türk yumurtası bu ay Rusya'ya gidiyor
Türk yumurtası bu ay Rusya'ya gidiyor
GİRİŞ 01.09.2014 12:32 GÜNCELLEME 01.09.2014 12:32
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış


Yumurta Üreticileri Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, Rusya'nın AB'ye ambargo uygulamasıyla en yakınındaki Türkiye için bir fırsatın ortaya çıktığını belirtti.

Böyle bir fırsatın ihracatçılar için her zaman pozitif olduğunu ifade eden Konya, pazarında bulunmadıkları bir ülkeye girme şansı yakaladıklarını dile getirdi.

Rusya'nın ambargo kararının ardından bu ülkeye ihracat için görüşmeler yapıp, protokoller imzaladıklarını, diğer ihracat pazarlarında olduğu gibi Rusya için de kalite, belgeleme ve izin alma konularının ön plana çıktığını vurgulayan Konya, şöyle konuştu:

"Yapılan protokollerin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız yumurta üretim tesislerini denetlemeye başladı. Denetlemesi yapılan 15 firmamız ihracat yapılabileceği yönünde Rus hükumetine bildirildi. Eylül ayı itibarıyla Rusya'ya yumurta ihracatı başlayacak. Ülkedeki gıda açığından dolayı enflasyon ve fiyat artışları meydana geldi. Sürekli yazışma yapıyorlar. Hükümetimiz de kalıcı bir pazar oluşturabilmek için daha sağlıklı, kalıntısız, hastalıklardan ari ürünlerin ihraç edilmesi noktasında önlemler alıyor ve denetim yapıyor. İhracat yapabilen 83 firmamız var. Şartları yerine getiren firmalar ihracata başlayacak. Heyecanlıyız, denetimlerin bitmesini bekliyoruz."

İLK HEDEF 150 MİLYON DOLAR İHRACAT

Konya, yıllık 230 milyon dolarlık yumurta ithal eden Rusya'dan 150 milyon dolarlık kota talebinde bulunduklarını dile getirdi.

Bu kota uygun bulunduğu takdirde geçen yıl 407 milyon dolarlık yumurta ihraç eden ve bu yıl 500 milyon dolar hedefleyen Türkiye için önemli bir rakam elde edeceklerini anlatan Konya, şunları kaydetti:

"Bizler ihracat kabiliyeti kazanmış firmalarız. Bu yıl büyük hedefler koyduk ihracatta. IŞİD dolayısıyla Irak'ta büyük kayıp yaşadık. Bugünlerde biraz normalleşme var. Bölgeye 3 haftadır 250 tır gönderiyoruz. Bundan önce bu rakam yarı yarıyaydı. Bu açığı kapatabilme adına Rusya bizim için büyük bir imkan oldu. Kota talebimizi değerlendirme aşamasındalar. Eylül ayında Moskova'da yapılacak gıda fuarında bu rakam daha da netleşecek. Kayıplara rağmen hedefimiz 500 milyon dolar ihracat ama bunu geçersek de sürpriz olmaz."

'İÇ PİYASAYI ETKİLEMEZ'

Konya, eylül ayında Rusya'ya yapılacak ihracatın iç piyasayı olumsuz etkilemeyeceğine dikkati çekti.

Yumurta sektörü için zaten bu ayın bir harman zamanı olduğunu vurgulayan Konya, "Okulların açılması ve yumurta tüketiminin atmasıyla zaten fiyatlarda küçük de olsa bir artış söz konusu oluyordu. İhracatla piyasada ekstra bir artış ve hareketlenme olmayacağı kanaatindeyim" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Esad Kılıç 9 yıl önce Şikayet Et
    kanaate bak okul açılması ile zaten hafif bir artış oluyormuşta rusya etkilemezmiş. böyle insanlar bu memlekette köşe başlarını tuttuğu sürece ticari ahlak gelişmez
    Cevapla
  • Mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    Peh... İç piyasayı etkilemezmiş!!!. 1 ay önce Irak piyasası kapanınca iriliğine göre 5-8 lira civarına düşen yumurta ne oldu da 2 gün önce 8-12 lira seviyelerine çıktı. Hatta dün büyük marketin biri 15 küsür fiyat yazmış indirimde diye de 12 küsür etiket koymuş. Hani iç piyasayı etkilemiyordu. Ruslar yumurta yiyecek diye ben yumurtayı % 50 daha pahalı yiyorum demek ki... Yazıklar olsun demekten başka bir şey gelmiyor elimden.
    Cevapla