''Bursa siyahı" incir dibe vurdu

"Bursa siyahı"nın fiyatı ciddi oranda düşüş gerçekleşti.

''Bursa siyahı" incir dibe vurdu
''Bursa siyahı" incir dibe vurdu
GİRİŞ 28.08.2014 11:26 GÜNCELLEME 28.08.2014 11:26
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış


İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen "Bursa siyahı"nın fiyatı ciddi oranda düşüş kaydetti.

Dolu ve pas hastalığı yüzünden bu yıl yüzde 30'a varan rekolte kaybı nedeniyle sezon başında kilogramı 5 liradan alıcı bulan ve üreticisini sevindiren "Bursa siyahının" bahçeden çıkış fiyatı, hasadına başlanmasından yaklaşık 15 gün sonra 2 liraya geriledi.

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa siyahının, 11 Ağustos'ta kesimine, 12 Ağustos itibarıyla da ihracatına izin verildiğini söyledi.

Söz konusu incirin fiyatının, hasadına başlanmasından itibaren bir hafta süreyle üreticisini mutlu ettiğini dile getiren Akçalar, "Piyasa 5 liradan açıldı. Bir hafta 5 lirada durdu, ikinci hafta 4 lira, sonrasında 3,5 ve 2,5 lira, dün de 2 lira oldu. Bugün de 2 lira. 15'inci gününde 2 liraya düştü. Buna biz de bir anlam veremedik. İncirin rekoltesinin düşük olmasına ve yoğunluk olmamasına rağmen incir 2 lira" diye konuştu.

-"Pek anlayamadık"

Akçalar, dolu ve pas hastalığı yüzünden rekolte kaybının ciddi boyutlarda olduğunu, bu nedenle fiyatların yeniden toparlanmasını beklediklerini anlattı.

İncirin bu sene rekoltede yüzde 30-35 dolayında eksik olduğunu vurgulayan Akçalar, şunları kaydetti:

"Şu anda rekolte çok yüksek değil, sıkışıklık yok depolarda, bir anlam veremiyoruz açıkçası. Avrupa'ya satışta mı bir problem var? Bir şey var düşmesinin sebebi olarak, pek anla yani. Geçen sene bu tarihte depoların hepsi, akşam ezanı hatta yatsı ezanına kadar çalışıyordu. Bugün bu saatte açık depo bulmak zor. 'Bursa siyahı'nın fiyatı, geçen yıl da dalında hızlı olgunlaşması ve ihracatçıların buna cevap verememesi nedeniyle 3 liradan 1 liraya gerilemişti. Bu yıl rekoltede yüzde 30-35 dolayında eksik var incirde, 5 liraya açılmasının sebebi de oydu zaten. Hala eksik incir, çok yükselmiş değil. Geçen yıl 16 bin ton civarında ihracat yapıldı. Bu sene 16 bin ton civarında ihracat yapılır mı? Yapılmaz gibi geliyor bize."

-"Üretici bütün ümitlerini incire bağlamıştı"

Sezon başındaki 5 liralık fiyatın üreticiyi güldürdüğünü söyleyen Akçalar, 2 liraya düşmesinin ise üzdüğünü aktardı.

Akçalar, "Bu sene doğal afetler, 30 Mart'ta don ardından dolu, zeytinlerin zarar görmesi, bu bölgeler de zeytinci ve incir üreticisi bölgeler. Üretici bütün ümitlerini incire bağlamıştı. İncir de 2 liraya düştüğünde tabii çiftçi biraz çekimser hatta kırgın" ifadelerini kullandı.

Hasadın muhtemelen ekim ayının ilk haftasına kadar süreceğine işaret eden Akçalar, "3-3,5 lira gibi olursa ortalama fiyat çiftçi için iyi. Geçen yıl ortalama 2,1'di. Bu sene tabii yüzde 30-35 eksikten dolayı, 3-3,5 lira civarında ortalama tutturursak geçen yıl ki parayı almış oluruz" değerlendirmesinde bulundu.

Dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından 1990 yılında tescil edilen ve ildeki yaklaşık 40 köyde yetiştirilen ekonomik değeri yüksek bir ürün olan "Bursa siyahı", Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın hamilelik döneminde geçen yıl dünya piyasalarında iyi yer edinmişti. Middleton'ın bu inciri tüketmesi, ürünün uluslararası düzeyde daha geniş tanıtımı ve ihracatında tarihi rekorlar kırılmasına katkı sağlamıştı.

YORUMLAR 2
  • engin öz 9 yıl önce Şikayet Et
    düşmüşmü?. Manavda 9-10 TL... nasıl düşmüş?
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    bırakında Millet doya doya ucuza incir yesin !. Milletimize afiyyet olsun !
    Cevapla