Doğalgaz sektörü 464'de değişiklik bekliyor

Türk doğalgaz sektörü, 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununda değişiklik bekliyor.

Doğalgaz sektörü 464'de değişiklik bekliyor
Doğalgaz sektörü 464'de değişiklik bekliyor
GİRİŞ 27.08.2014 14:59 GÜNCELLEME 27.08.2014 14:59


Türk doğalgaz sektörü, 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununda değişiklik içeren ve BOTAŞ'ın faaliyetlerinin üçe bölünerek piyasanın daha rekabetçi bir yapıya kavuşmasını öngören tasarının yasalaşmasını bekliyor.

Doğalgaz piyasasını günün koşullarına göre yeniden düzenleyen, arz güvenliği, doğalgaz piyasası işletimi, depolama yükümlülüğüne ilişkin hükümler getiren tasarı, ağustos başında TBMM Başkanlığına sunuldu.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Angora Gaz Genel Müdürü ve BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım, yeni yasanın, BOTAŞ'ın ticari ve iletim faaliyetlerinin ayrılıyor olması şeklinde göze çarpıyor olmasına rağmen, düzenlemenin özünde böyle bir uygulama yapmadığını iddia etti.

Doğalgazda serbestçe belirlenen bir dengeleme fiyatının tespitine dikkati çeken Yardım, "Bu kapsamda tasarıya bakıldığında doğalgazın bu faaliyetleri BOTAŞ'ın bünyesinde tutuluyor" dedi.

Yardım, iletim faaliyetlerinin boru hatlarıyla doğalgazı taşıma ve Ankara'da bulunan kontrol merkezinin faaliyetlerini içerdiğini belirterek, "Ankara'da bulunan kontrol merkezi, sisteme giren gazla sistemden çıkan gazın dengelemesini yapıyor. Bu işlemi yapan, asıl faaliyeti yapan birim, BOTAŞ'ın bünyesinde tutuluyor" ifadelerini kullandı.

- "LNG terminali ve depolama faaliyetlerinin ayrılması olumlu"

Tasarıda yer alan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali ve depolama faaliyetlerinin ayrılmasını özel sektör olarak olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini söyleyen Yardım, "Ancak BOTAŞ'ın piyasadaki hakim konumu yeni tasarıyla yine de devam edecek gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

Özel sektör olarak beklentilerinin, kamunun, yani BOTAŞ'ın, doğalgazda ticari faaliyetlerden çekilmesi olduğunun altını çizen Yardım, devletin rafineleri özelleştirerek petrolden, nükleer hariç diğer ticari elektrik faaliyetlerinden de çekildiğini hatırlattı.

4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarına göre, BOTAŞ yeniden yapılandırılacak. Tasarıya göre, BOTAŞ, LNG tesislerinin işletilmesi ile depolama faaliyetleri, iletim faaliyeti ve diğer faaliyetleri gerçekleştirmek üzere 3'e bölünecek. BOTAŞ'ın devam eden dikey bütünleşmiş tüzel kişiliği ise tasarının kabulü ve düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 1 yıl daha devam edecek.

KAYNAK: AA