Nadasa bırakılan araziler tarıma kazandırılıyor

Bir yıl ekim yapılıp, ertesi yıl dinlenmeye bırakılan tarım alanlarında her yıl ekim yapılacak hale getirilerek ekonomiye kazandırılıyor.

Nadasa bırakılan araziler tarıma kazandırılıyor
Nadasa bırakılan araziler tarıma kazandırılıyor
GİRİŞ 27.08.2014 11:52 GÜNCELLEME 27.08.2014 11:52

Türkiye'de en fazla nadasa bırakılan tarım alanına sahip iller arasında ilk sıralarda yer alan Yozgat'ta geçtiğimiz yıl 6 bin dekar alana ekilişi yapılan aspirden beklenen verim alınırken, bu yıl 50 bin dekarlık alanda yapıldı. Yozgat'ın Musabeyli köyünde anıza doğrudan ekilişi yapılan ve hiç bir ilaç ve gübre kullanılmayan aspir bitkisinin hasadı tamamlandı. Yozgat'ta aspir bitkisinin batıdan doğu bölgelerine doğru kademeli olarak hasadının yapılacağını belirten Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaeddin Özdemir, Yozgat'ın tahıl üretimi bakımından ülkemizde ilk 3 sırada yer aldığına dikkat çekerek, Çiftçiler, Yozgat'ın kurak bir iklim yapısına sahip olduğu için her yıl arazisinin bir kısmını ekiyor diğer kısmını nadasa bırakmak zorunda kalıyor. Çünkü sulu tarım yapamadığı için ürün kaybı yaşıyor. Bölgemizde yetişme şartları bakımından oldukça uygun olan aspir ekiminin yaygınlaşması ile artık nadasa bırakma işleminin tamamen ortadan kalkacağını düşünüyoruz dedi.

Yozgat'ın tarım ve hayvancılık açısından Türkiye'nin önemli bölgelerinden biri olduğuna vurgu yapan Özdemir, nadasa bırakılan tarım alanlarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasının yanında Türkiye'nin bitkisel yağ açığının kapatılmasına da katkı da bulunmak amacıyla bu yıl 50 bin dekar alana aspir bitkisi ekilişinin yapıldığını bildirdi.

NADASA BIRAKILAN TARIM ALANI

Yozgat'ta 2 milyon 300 bin dekar tarım alanının her yıl nadasa bırakıldığını kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaeddin Özdemir, bunun Türk ekonomisine ciddi zarar verdiği gibi çiftçinin de ekim ve üretim yapmadığı tarlasına emek harcamak suretiyle gelirini düşürdüğünü kaydetti. Nadasa bırakılan hububat ekimi yapılan tarım alanlarına hiç bir masraf yapmaksızın anız üstü aspir ekimi yapılabileceğini bildiren Özdemir, şu bilgileri verdi

Burada tarla sürülmedi, direkt anıza ekim yapıldı, gübre de verilmedi, verim de gayet güzel. Çiftçimiz tarlasına ekimini yapıp gitti, şimdi geldi hasadını yapıyor. Çiftçimiz bu tarlasından iki yılda bir ürün alınıyordu, şuan hiç bir masraf etmeden her yıl ürün alacak. Bu yıl aspir hasadını yaptığı tarlasından önümüzdeki yıl da hububat ekip, hasadını yapacak. Nadasa bırakmanın hiç bir anlamının olmadığını şuan burada gözümüzle görüyoruz. Anıza ekimde devletin desteği çatak projesi kapsamı içerisinde var.

Nadasa bırakılan alanın 2 milyon 300 bin dekar civarında olduğunu kaydeden Özdemir, Bunun 50 bin dekarı ekildi. Eğer 2 milyon 300 bin dekar alanın tamamına aspir ekimi yapılmış olursa, 200 bin ton aspir tohumu elde edilecek, bundan da yaklaşık 70-80 bin ton aspir yağı üretilmiş olacak, 170 bin ton civarında da aspir küspesi elde edilecektir dedi. Özdemir, nadas alanlarına aspir ekimi yapılması durumunda Yozgat ekonomisine yaklaşık 300 milyon lira civarında bir girdinin sağlanıp, bu paranın da çiftçinin cebine gireceğini belirtti. Özdemir, Türkiye'nin bitkisel yağ açığı var. Petrol ile birlikte bitkisel yağ açığımızı da yurt dışından temin ediyoruz. Nadasa bırakılan alanlara ekim yaptığımızda bu para bizde kalacaktır dedi.

JET YAKITI TESİSİ KURULACAK

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir, aspir bitkisinin biyodizel ve jet yakıtının da hammaddesi olduğunu hatırlatarak, Yozgat'ta aspir ekim alanlarının artırılması durumunda bitkiyi yakıta dönüştürecek tesislerin kurulabileceğini ifade etti. Özdemir, Almanya'da aspir bitkisinden jet yakıtı üreten bir firmanın teknik ekibinin Yozgat'a gelerek incelemelerde bulunup, örnekler aldığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Yozgat bölgesinde ekim alanlarını gezen heyet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Ofisi Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerini sürdürüyorlar. Uygun görülmesi halinde Yozgat'ta da aspir bitkisinden jet yakıtı üretmek üzere tesis kurulacak. Bu da çiftçimizin ürününü daha kısa vadede satmasına katkı sağlayacaktır. Ürün daha da değer kazanacaktır."

KAYNAK: DHA