Nutella krizi büyüyor! ''Haberler uydurma''

Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç Nutella'nın ABD fındığı alacağına yönelik haberlerin uydurma olduğunu söyledi.

Nutella krizi büyüyor! ''Haberler uydurma''
Nutella krizi büyüyor! ''Haberler uydurma''
GİRİŞ 20.08.2014 12:00 GÜNCELLEME 20.08.2014 15:14


Sevinç, bu yıl Türkiye'de fındıkta yaşanan zirai dondan dolayı, fındık alımının büyük bölümünü Türkiye'den yapan Nutella'nın üreticisi Ferrero'nun ABD pazarı başta olmak üzere başka pazarlara yöneleceği haberlerine ilişkin, AA muhabirine açıklama yaptı.

Ferrero'nun böyle bir açıklaması olamayacağını ifade eden Sevinç, şunları kaydetti:

"Bunu kim uyduruyor? Nereden alacak başka? ABD'de en fazla olduğu zaman, 40 bin ton fındık var. Türkiye'de don olduğunda 500 bin ton fındık var. ABD'nin bunu karşılaması mümkün mü? Ayrıca ABD fındığı ile Türk fındığı aynı mı? ABD fındığı iri kabuklu, boşa yakın bir fındık. Böyle bir şeyi Ferrero'nun söylemesi mümkün değil. ABD'de çok geniş fındık alanları olabilir, oralar genişletilip fındık üretilebilir, bu olabilir ama bu da yakın vadede olacak bir şey değil. Ferrero, 'Bugün için ABD'den alacağım' gibi bir şey söylememiştir, söylemesi de mümkün değil. Gazeteler her duyduğunu yazıyor."

Sevinç, fındık üretim rakamlarının ortada olduğuna vurgu yaparak, "Türkiye olmadan hiç kimse fiyat oluşturamaz, hiç kimse ihtiyacını karşılayamaz, durum bu. Gürcistan'dan, İtalya'dan alabilir ama bunlar Ferrero gibi bir firmaya yetmez, dünyaya da yetmez. Türkiye olacak, fiyatları Türkiye belirler, şartları Türkiye rekoltesi belirler" değerlendirmesini yaptı.