Yerli süt Rus pazarına girmeyi bekliyor

Yaptırımlar sonrası Rusya'nın rotayı Türkiye'ye çevirmesi, üreticileri harekete geçirdi.

Yerli süt Rus pazarına girmeyi bekliyor
Yerli süt Rus pazarına girmeyi bekliyor
GİRİŞ 15.08.2014 11:40 GÜNCELLEME 15.08.2014 11:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış


Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, Rusya'nın, Türkiye'den özellikle peynir, yoğurt, tereyağı, süt tozu ve dondurma gibi ürünleri talep etmesini beklediklerini belirterek, "Bu ürünleri zaten pek çok ülkeye ihraç ediyoruz. Rusya'ya da ihraç edebilecek konumdayız" dedi.

Çallı, Rusya'nın, AB ve ABD'den gıda ithalatında sınırlamaya gitme kararının ardından bu ülke yetkililerinin, Türkiye'de temaslarda bulunduğunu anımsattı. Rusya-Türkiye arasında sağlık sertifikaları üzerindeki mutabakatta hızlı bir ilerleme kaydedileceğine inandığını ifade eden Çallı, zaten birkaç ay önce Rusya Federasyonu Federal Bitki Karantina ve Veterinerlik Servisi (FBKVS) ve Kazakistan Veteriner Servisi (KVS) yetkilileriyle Kazakistan ve Belarus'u temsilen oluşturulan 5 kişilik heyetin süt işletmelerinde incelemelerde bulunduklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında bu hafta gerçekleşen heyetler arası görüşmeler sonucunda sertifikalar üzerinde en kısa zamanda anlaşma sağlanacağına yönelik inancını dile getiren Çallı, şöyle konuştu:

"Özellikle Türkiye'den talebin peynir, yoğurt, tereyağı, süt tozu ve dondurma gibi ürünlerde yoğunlaşacağını düşünüyoruz. Bizler bu ürünleri zaten pek çok ülkeye ihraç ediyoruz. Yani bu ürünlerde dünya pazarındayız. Rusya'ya da ihraç edebilecek konumdayız. İhracatta fiyatı sadece ürün fiyatı olarak görmemek lazım. Gümrük vergileri ve işlemleri, lojistik maliyetler gibi pek çok faktör ihracat fiyat ve maliyetlerimizi etkiliyor. Rus yetkililer önümüzdeki dönemde bu konularda kolaylık sağlayabileceklerini belirtiyorlar. Durum böyle olursa ürünlerimizi rahatlıkla ihraç edebiliriz."

- "Önceliğimiz daha fazla firmamızın daha fazla ülkeye ihracatı"

Çallı, Rusya'nın, ABD'den süt ve süt ürünleri ithalatının çok düşük seviyede olduğunu, son karar öncesinde süt ürünlerini başta Hollanda, Litvanya, Danimarka ve Finlandiya olmak üzere AB ülkelerinden ithal ettiğini bildirdi. Rusya'nın yıllık peynir ithalatının 350-360 bin ton, tereyağı ithalatının 110 bin ton, tam yağlı süt tozu ithalatının 30 bin ton, yağsız süt tozu ithalatının ise 100 bin ton civarında olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin bu ülkeye yönelik süt ürünleri ithalat miktarının zaman içerisinde netleşeceğini de ifade eden Çallı, şöyle devam etti:

"Rusya pazarı oldukça önemli bir fırsat ama ASÜD olarak bizim hedefimiz tek bir pazara yoğunlaşmaktan ziyade ihracat yaptığımız ülke sayısını arttırabilmek ve bu pazarlarda kalıcı olabilmek. Bunu sağlamak için AB'ye süt ve süt ürünleri ihracatımızın önündeki engelin aşılması gerekiyordu. Geçen yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile gerçekleştirdiğimiz AB projesiyle bu engeli aştık. Şimdi bunun devamı niteliğinde yeni bir projeye imza attık. Kısacası önceliğimiz daha fazla sayıda Türk firmasının daha fazla ülkeye ihracat yapmasını ve ürünlerimizin tüm dünya pazarlarında yer almasını sağlamak."

Çallı, Rusya'dan süt ve süt ürünleri ithalatı konusunda talepler geldiğini belirterek, sektörün öncelikle iki ülke arasındaki heyetlerin görüşmelerinin sonuçlanmasını ve mevzuat uyumuyla ihracat kolaylıkları konusunda tam bir mutabakata varılmasını beklediğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • hasanzafergülten 9 yıl önce Şikayet Et
    GİRMESİNE GİRERDE. Süt fiatları zaten vatandaşın bütçesine göre pahalı,en ucuzundan yağsız bir sütün 1 litrelik paketi bile 1,800tl. birde dışarıya süt ithalatına başlanırsa yandık,bu Türkiye de süt fiatlarını daha artırır sanırım,öyle ya Rus yaya süt verirsek elimizdeki süt belki yetişmeyecek,süt sıkıntısı başlayacak,buda pahalığa neden olacak. kaybeden Türk Vatandaşı,kazanan süt üreticisi olacak.
    Cevapla