Sivil havacılık kuruluşları Kanada'da toplandı

İCAO, İATA, ACİ ve CANSO başkanları, uçuşlar için riskli bölgelere ait bilgilerin paylaşımı konusunda ortak çağrıda bulundu.

Sivil havacılık kuruluşları Kanada'da toplandı
Sivil havacılık kuruluşları Kanada'da toplandı
GİRİŞ 30.07.2014 01:17 GÜNCELLEME 30.07.2014 01:17

Dünya sivil havacılığının en üst kuruluşlarının yöneticileri, uçuşlar için riskli bölgelere ait bilgilerin paylaşımı konusunda ortak bir yol bulunması çağrısında bulundu.

Kanada'nın Montreal kentindeki BM Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (İCAO) binasında biraraya gelen İCAO Başkanı Olumuyiwa Benard Aliu, Uluslararası Hava Taşımacılığı Organizasyonu (İATA) Genel Direktörü Tony Tyler, Uluslararası Havaalanları Konseyi (ACİ) Genel Direktörü Angela Gittens ve Uluslararası Sivil Havacılık Seyrüsefer Hizmetleri Örgütü (CANSO) Genel Direktörü Jeff Poole, ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ortak bir çağrıda bulunan sivil havacılık kuruluşlarının başkanları, hava sahasında risk bulunan ülkelerin, bu durumları uluslararası sivil havacılık otoriteleriyle paylaşmaları gerektiğine dikkati çekti. Bunu yapacak ülkelerin, hassas güvenlik bilgilerini paylaşmak zorunda olmadıklarını hatırlatan başkanlar, risk bilgisi paylaşımında bulunmanın tek tek tüm ülkelerin sorumluluğunda olduğunu açıkladı.

İATA Genel Direktörü Tyler, Malezya Havayolları'na ait MH17 yolcu uçağının düşürülmesinde de sistemdeki bu boşluğun etkili olduğunu anlattı.

Toplantıda, uluslararası sivil havacılık alanında bir güvenlik gücü kurulmasının gerekliliği de vurgulandı.

İCAO Başkanı Aliuda, sivil havacılık otoritelerinin risk paylaşımında karşılaştıkları en büyük zorluğun askeri otoriteler ve istihbarat servislerinin bilgi paylaşımındaki durumları olduğunu hatırlattı.

İCAO Genel Sekreteri Raymond Benjamin ise sivil havacılığa karşı silah kullanılmasını kınadıklarını bildiren yazılı bir metin yayımladı. Benjamin, İCAO üyesi 191 ülke ile şubat ayında üst düzey güvenlik toplantısı düzenleneceğini söyledi.

Katılımcılar, uçaksavar silahlarının tasarım, üretim ve dağıtımına küresel kontrol getirilmesi çağrısında da bulundu.

KAYNAK: AA