Hem yangın söndürüyor hem de doğayı koruyor

Orman yangınlarına en hızlı müdahale Arvento'nun sistemiyle yapılıyor.

Hem yangın söndürüyor hem de doğayı koruyor
Hem yangın söndürüyor hem de doğayı koruyor
GİRİŞ 25.07.2014 14:39 GÜNCELLEME 25.07.2014 14:39

Arvento ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2007’den beri yürüttüğü ‘Yangın yönetim  Sistemi’ ile orman yangınların büyümesinin önüne geçiliyor. Arvento Genel Müdürü  Özer Hıncal, “ Bu sistem,  orman yangınlarına en etkin ve hızlı müdahale edilmesine olanak sağlıyor” dedi.

Türkiye’nin lider mobil takip sistemleri şirketi Arvento, geliştirdiği yeni teknolojilerle hem şirketlere maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyor, hem de doğanın korunmasına ve orman yangınlarına hızlı müdahale edilmesine imkân sağlıyor. 

Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, şirketin Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile 2007’den beri yürüttüğü ‘Yangın Söndürme Sistemi’ ile ilgili şu bilgileri verdi:  “Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü için geliştirdiğimiz ‘ Yangın Yönetim Sistemi’ projesinin özel bir yeri bulunuyor. Orman Genel Müdürlüğü'nün 2007 yılından bu yana kullandığı sistem ile orman yangınları on-line olarak takip ve kontrol edilebiliyor. Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 5 bin araçta bulunan takip cihazları ve özel yangın yönetim yazılımı sayesinde yangınlar bilgisayar ortamında ve coğrafi bilgi sistemleri ile entegre olarak yönetiliyor. Sistem sayesinde ekipler yangın bölgesini, bölge üzerindeki ve yakınındaki yer ekiplerini, arazi ve hava araçlarını anlık olarak görebiliyorlar. Bu bilgiler sayesinde en yakın ekipler olay yerine sevk edilerek, yangının büyüme riskine karşı destek alınabiliyor.  Yangın Yönetim Sistemi, orman yangınlarına en etkili şekilde müdahale edilerek orman, can ve mal kayıplarının önüne geçilmesini sağlıyor. Sistem, çevreye olan katkısının yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü'ne ekonomik yönden de önemli bir kazanım sağlamış durumda. 2007 yılında 2 milyon TL yatırım ile hayata geçirilen proje, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan resmi açıklamalara göre 2013 yılı sonunda kuruma 60 milyon TL tasarruf ettirmiş durumda.”

Dondurmalar yolda erimeyecek

Havaların ısınmasıyla birlikte dondurulmuş gıdaların zamanında ve son kullanma tarihi geçmeden perakende satış noktalarına ulaşmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Özer Hıncal, “ Gıda taşımacılığında sıcaklık kontrolü ve zamanında ürün teslimatı, insan sağlığını doğrudan etkileyen sonuçları nedeniyle hayati önem taşıyor.  Özellikle dondurma, süt, yoğurt vb. gıdaların uygun sıcaklık koşulları altında bozulmadan satış noktalarına ve tüketicilere teslim edilmesi gerekiyor. Bu anlamda Sıcaklık Takip ve Kontrol Sistemi'ne olan talebin herhangi bir mevsimi bulunmuyor. Çünkü şirketler her mevsim ürünlerini aynı kalite ve tazelikte tüketicilere ulaştırmayı hedefliyorlar. Sistem sayesinde frigorifik araçlara ve soğuk hava depolarına olması gereken sıcaklık değeri tanımlanabiliyor. Tanımlanan sıcaklık değerinin herhangi bir nedenden dolayı değişmesi halinde, ilgili kişilere anında e-posta, telefon mesajı ya da sistem üzerinden uyarı mesajı gönderiliyor. Bu sayede Türkiye'nin herhangi bir yerindeki bir araçta ya da soğuk hava deposunda meydana gelebilecek bir ihmalin,  anında önüne geçilebiliyor” dedi.

Mobil takip ürünleri ekonomiye direkt katkı sağlıyor

Sektöre ilişkin bilgiler de paylaşan Arvento genel müdürü rakamsal verileri şu şekilde değerlendirdi: “Türkiye'deki mobil takip pazarı son 2 senedir iyi bir bir ivme kazanmış durumda ama sistemlerin yaygınlığı henüz istenen düzeyde değil. Sektörün büyüklüğü ile ilgili bir veri vermek gerekirse, trafiğe kayıtlı 9 milyon ticari aracın sadece 700 bin adedinde takip sistemleri kullanılıyor.  Şu anda Türkiye'deki şirketlerin yüzde 60'ının sahada aracı var ama bu şirketlerin yüzde 76'sı araçlarını takip etmiyor.  Pazarın ciddi bir potansiyeli var fakat bir o kadar da rekabetçi ve zorlu koşullar söz konusu. Çünkü takip sistemleri hala yeterince tanınmıyor ve pazarda çok fazla oyuncu var.  Bilinirlik son yıllarda GSM operatörlerinin de konuya yatırım yapmalarından dolayı geçmiş yıllara göre nispeten artmış durumda. Arvento olarak biz de pazar lideri olmanın verdiği sorumlulukla sistemlerin tanınması, pazarın genişlemesi için pazarlama iletişimine ciddi anlamda yatırım yapıyoruz. Mobil takip sistemlerinin yaygınlaşmasının şirketler özelinde ve ülke ekonomisi genelinde çok önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz. Kullanılmaya başlandıktan 1 ay gibi kısa bir süre sonra yakıttan, zamandan ve işgücünden kazandıran sistemlerden söz ediyoruz. Bu yönüyle mobil takip sistemlerini doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye ve çevreye katkıda bulunan sistemler olarak tanımlayabiliriz. Sahada 10 adet aracı bulunan bir şirket üzerinden bir örnek verirsek, takip sistemi olan her aracın yakıt tüketiminin ortalama yüzde 20-30 oranında azaldığı düşünüldüğünde, toplamda ciddi bir tasarruf ortaya çıkıyor. Sahada yüzlerce hatta binlerce aracı bulunan şirketler düşünüldüğünde ise toplam kazanım astronomik rakamlara ulaşıyor. Yakıt tüketiminin azalması mikroda şirket bütçelerine, makroda ülke ekonomisine artı değer olarak dönüyor. Ekonomik kazanımın yanı sıra araç başına düşen yakıt tüketiminin azalmasıyla karbon salınımı da azalarak dorudan çevreye katkıda bulunuluyor.”

23 ülkede faaliyet gösteriyor
 
Özer Hıncal, Arvento’nun Türkiye’de Pazar lideri olduğunu hatırlatırken, Türkiye’nin yanı sıra 23 ülkede projeler geliştirdiğine dikkat çekti. Hıncal, Arvento’nun yurtdışı faaliyetleriyle ilgili şöyle konuştu: Arvento markası ile Türkiye'nin yanı sıra 23 ülkede daha faaliyet gösteriyoruz ve şirketimizin büyüme sürecinde yurt dışı operasyonları önemli bir yer tutuyor. Bu sene Avrupa genelinde 31 ülkeden 17 bin şirketin katıldığı Avrupa İş Ödülleri'nde binlerce şirket arasından sıyrılarak kendi kategorimizde ‘Avrupa'nın En Başarılı Şirketi’ seçildik. Bir Türk şirketi olarak bu başarıya imza atmış olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz.  Sistemlerimiz Arap Yarımadası’ndan Avusturya'ya, Azerbaycan'dan Moldova'ya uzanan geniş bir coğrafyada kullanılıyor. Şu anda yüzde 25 olan yurt dışı satışlarının ciromuzdaki payını 3 yıl içerisinde yüzde 50'e çıkartmayı hedefliyoruz.  İmza attığımız yeni stratejik ortaklıklar ile özellikle Avrupa, Orta Doğu, Arap Yarımadası ve Türk Cumhuriyetleri bölgelerinde güçlenmeye devam ediyoruz.  Geliştirip ürettiğimiz cihazlarımızın dünyadaki bütün GSM operatörleri ile uyumlu çalışması bize çok önemli bir avantaj sağlıyor. Bu sayede bulunduğumuz ve hedeflediğimiz pazarların önde gelen GSM operatörleri ile işbirlikleri yaparak sistemlerimizin kullanımını yaygınlaştırıyoruz.
Arvento'nun kendi merkez ekibi, iş ortakları ve yetkili servisleriyle 800 kişilik bir ekip olduğunu ifade eden Hıncal, “Merkezde daha çok mühendislik kadrolarına yönelik alımlarımız olurken, yetkili servis ve iş ortağı kanalında müşteri, satış yöneticisi ve teknik personel alımları devam ediyor” dedi.