Türkiye Petrolleri'nde reklam skandalı

Türkiye Petrolleri'nde dönen reklam oyunu deşifre oldu. Birçok TV ve radyoya reklam veren şirketin ayrımcılık yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye Petrolleri'nde reklam skandalı
Türkiye Petrolleri'nde reklam skandalı
GİRİŞ 19.07.2014 18:11 GÜNCELLEME 20.07.2014 15:54
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

TPAO'nun iştiraki Türkiye Petrolleri (TP) Petrol Dağıtım A.Ş'nin Genel Müdürü Harun Şahbaz reklam ihalesine çıkarken televizyon ve radyoların izlenme ve dinlenme oranlarını hiçe sayarak teknik şartnameye Yaban TV, Bereket TV, SüperSport gibi televizyonları alırken ATV, A Haber, Kanal 7 gibi reytingleri yüksek kanalları almadı. 

TP Genel Müdürü Harun Şahbaz'ın reklam kararı aldıktan sonra kurum içinde bir reklam şartnamesi hazırlattığı, bu şartnamede reklam verilecek yayın kuruluşları listesi de yer aldı. Şahbaz tarafından hazırlandığı iddia edilen listede yayın kuruluşları arasında ayrımcılık yapıldığı, reyting ve en çok izlenen kanallar gibi objektif kriterlere uyulmadığı görüldüğü iddia edildi. 

ATV ve AHaber'i bünyesinde barındıran Turkuvaz Medya Grubu konunun üzerine giderek bu rahatsızlığını dile getiren haberlere imza attı. Haberlerde, şartnamede reytingi ATV'den daha düşük olan Kanal D, Show TV, Star TV gibi kanallara yer verilmesine dikkat çekildi. 

Bu iddialar üzerine Türkiye Petrolleri Dağıtım A.Ş bir açıklama yaptı.  İşte TP'den yapılan açıklama:

"Türkiye Petrolleri, Türkiye’nin hızla büyüyen markalarından biri olarak 2014 yılında reklam yatırımlarına ağırlık vermeye başlamış ve bu doğrultuda bir reklam kampanyası hazırlanmıştır.

Milli bir akaryakıt şirketi olarak dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, reklam bütçemiz doğrultusunda kampanyamızın hedef kitlemize en etkili şekilde ulaştırılmasını sağlamaktır. Bu anlamda, mevcut bütçemiz dahilinde optimum bir medya planı hazırlanmıştır. Diğer yandan; bu alım için oluşturulan teknik şartname, ihale sonucunda bütçe sabit kalmak koşuluyla, her türlü mecra revizyonu ve program değişikliğine izin veren, gerektiği takdirde reklamın yayınlanacağı dönemin reyting verileri ve maliyetlerinin de tekrar değerlendirilebileceği şekilde oluşturulmuştur. Bu planlamalar yapılırken profesyonel medya planlama şirketleri ile çalışılmıştır. Söz konusu iş, Kamu İhale Kurumu’nun 19. Maddesi Açık İhale Usulüne göre şeffaf ve kanuna uygun şekilde yapılmış ve EKAP’ta yayınlanmıştır. 20 günlük ihale itiraz süresi içerisinde ihale dokümanlarına hiçbir itiraz başvurusu yapılmamıştır.

Yukarıda belirtilen planlama ve koordinasyon sürecinde, ihaleyi kazanan medya planlama şirketi, ATV kanalının talebi üzerine, bahse konu kanal ile görüşmeler gerçekleştirmiş ancak bu görüşmeler neticesinde kanal yetkilileri kanala ayrılan reklam yayını planlamasını yeterli bulmayarak, Türkiye Petrolleri’ne ilişkin hiçbir yayını kabul etmeyeceklerini belirtmiştir. Bu durum, medya planlama şirketi tarafından 04.07.2014 tarihli yazışma ile kurumumuza bildirilmiştir. Bu doğrultuda reklam kampanyamızın, izlenme oranları ve bütçeler dikkate alındığında, ölçümlenebilen kanallarda en yüksek izlenme oranına sahip KANAL D, bütçe ve izlenme oranı dengesinde öne çıkan STAR TV ve SHOW TV ile kamu kurumu yayın kanalı olarak da TRT televizyonunda yayınlanması uygun görülmüştür. Bu kanalların yanı sıra ölçümlenmesi yapılamayan fakat hedef kitlemizce ciddi izleyici kitlesine sahip olan TRT Haber, TRT Spor, Haber Türk, HT Bloomberg, CNNTÜRK, NTV, NTV Spor, TGRT Haber, Bereket TV, Yaban TV, Nat. Geo. Wild, Kral Pop, Sports TV ve TV NET tematik kanallarında reklam kampanyamız yayınlanmıştır. Belirtilen kanalların yayın politikaları, temaları, izleyici kitleleri gibi kriterler göz önüne alındığında reklam kampanyamızın yayınlandığı kuruluşlar arasında herhangi bir standart yayın politikasının bulunmadığı açıkça görülmektedir.

Türkiye Petrolleri her zaman olduğu gibi milli bir akaryakıt şirketi olmasının sorumluluğuyla reklam yatırımında da şeffaf, tarafsız ve şirket çıkarlarına en uygun şekilde davranmıştır. Medya planlaması, profesyonel bir gözle maliyetleri ve hedef kitleye etkisi göz önüne alınarak yapılmıştır. Türkiye Petrolleri; bugün yurt genelinde 250 ‘yi aşan bayisi ile milli bir akaryakıt şirketi olarak büyümeye devam ederken; ülkesine olan sorumluluğunun farkındadır ve bu farkındalıkla tüm Türkiye’nin markası olmaya devam edecektir."

İŞTE TARTIŞMALARA YOL AÇAN ŞARTNAME












Konuyla ilgili Sabah Gazetesi'nde yer alan haber şu şekilde;

TP Genel Müdürü Harun Şahbaz kamu şirketini paralel yapının çiftliği yaptı. Reklam ihalesine çıkarken reytingi hiçe sayan Şahbaz, şartnameye ATV ve AHaber'i koymadı

Sabah Turkuvaz Medya Grubu'nun yayınlarından rahatsızlık duyan paralel yapının Enerji Bakanlığı'ndaki bürokratları nasıl kullandığı ortaya çıkıyor. TPAO'nun iştiraki Türkiye Petrolleri (TP) Petrol Dağıtım A.Ş., televizyon kanalları için reklam ihalesine çıkarken reyting gibi objektif kriterleri devre dışı bıraktı, ATV ve AHaber'i ihale şartnamesine koymadı. TP için reklam verilmesi, bunun için ihaleye çıkılması kararının bizzat Genel Müdür Harun Şahbaz tarafından alındığı öğrenildi.

REYTİNGİ HİÇE SAYDI
Şirketi paralel yapının silahı gibi kullanmaya çalışan TP Genel Müdürü Harun Şahbaz, ATV ve AHaber'i reklam pastasının dışında tutarak cezalandırmaya çalıştı. TP için hazırlanan reklam şartnamesinde ATV ve AHaber'e yer verilmedi. Buna karşın reytingleri ATV'nin bir hayli altında, bazıları da paralel yapıya yakın olan kanallar tercih edildi. TP'nin objektif kriterleri esas almayan bu uygulaması, ATV ve AHaber'i bünyesinde barındıran Turkuvaz Medya Grubu yayınlarının paralel yapıda yarattığı rahatsızlığa bağlandı. Piyasa aktörleri, Türkiye'nin en çok izlenen iki kanalından biri olan ATV'ye reklam vermeme kararının rasyonel ve iyi niyetli olmadığı değerlendirmesi yaptı.

OBJEKTİF DAVRANMADI
Şahbaz, reklam kararı aldıktan sonra kurum içinde bir reklam şartnamesi hazırlandı. Bu şartnamede reklam verilecek yayın kuruluşları listesi de yer aldı. Hazırlanan listede yayın kuruluşları arasında ayrımcılık yapıldığı, reyting ve en çok izlenen kanallar gibi objektif kriterlere uyulmadığı görüldü. Reytinglere göre Türkiye'nin en çok izlenen iki kanalından biri olan ATV, reklam verilecek kanalların yer aldığı şartnamedeki listeye konulmadı. Şartnamede reytingi ATV'den daha düşük olan Kanal D, Show TV, Star TV gibi kanallara yer verilmesi dikkat çekti.

TP PARALEL SİLAHA DÖNÜŞTÜ
Harun Şahbaz, yayınlarıyla paralel yapıyı rahatsız eden ATV ve AHaber'i yok sayan şartnameyi bizzat onayladı. Kamu iştiraki olan TP, paralel yapının rahatsızlık duyduğu kurumları cezalandıran bir silaha dönüştürüldü.


 

YORUMLAR 3
  • Murat Taner 9 yıl önce Şikayet Et
    Hemen konuyla ilgili bir kanun çıkarılırsa, konu yasal olarak halledilir.. Derhal meclisin gücünü ve yaptıımlarını ortaya koyması gerekiyor.
    Cevapla
  • kımızcı 9 yıl önce Şikayet Et
    bence skandal. ayrım görülmektedir bencede seni destekleyenleri sana para kazandıran kesimi sen yok sayacaksın ayıptır nasıl bir ekonomi felsefesidir bu ...(izmirde ikamet etmekteyim şimdi ikilemde kaldım yakıt alıp almamakla sayın tpao töneticileri)
    Cevapla
  • erdal 9 yıl önce Şikayet Et
    1 reklam yuzunden simdi tp de paralelin elinden cikacak desene. yakinda hurriyette su basliklar doner tp de gorevden alma depremi 1 gecede falanca mudur gorevinden alindi 2 ssat sonra da o mudurun ise aldigi tum kadrolar da gitti diye aglarlar
    Cevapla