1 liralık mazot piyasayı endişelendirdi

Suriye’den giren kaçak motorin piyasada 1.1 liraya satılırken, satış ağı ise Konya'ya kadar uzandı.

1 liralık mazot piyasayı endişelendirdi
1 liralık mazot piyasayı endişelendirdi
GİRİŞ 09.07.2014 11:00 GÜNCELLEME 09.07.2014 14:00
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış


Suriye ve Irak’ta yaşanan iç karışıklıklar, Türkiye’de petrol piyasasını çok derinden etkilemeye başladı.

Suriye’den Türkiye’ye giren Kaçak motorin miktarı her geçen gün daha da artarken alınan önlemler yetersiz kaldı. Suriye’den Türkiye sınırına döşenen boru hatları aracılığıyla ya da kamyonlarla getirilen kaçak motorin, iç piyasada 1.1 ile 1.8 lira arasında fiyatla satılıyor.

Kaçak motorin Konya’ya hatta daha da batıya kadar uzanan bir hatta servis ediliyor. Bu fiyatla rekabet edemeyen istasyonlar da her geçen gün gerileyen iş hacmi ile büyük bir ekonomik kayıp yaşıyor.

Vatan'ın haberine göre kaçak akaryakıt ülke ekonomisine bu yıl 2.5 milyar lira civarında zarar verecek. 

Kayıp 1.5 milyar

BP Türkiye Akaryakıt Genel Müdürü Martin Thomsen, kaçak akaryakıt satışının sadece sınır illerle sınırlı kalmadığını Konya’ya kadar uzandığını söyledi.

Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği’nin (EGAD) yönetimi ile bir araya gelen Thomsen, Suriye’den Türkiye’ye kaçak akaryakıt girişinin arttığını ve bu yıl yüzde 4-4.5 arasında tahmin edilen pazar büyümesini 1.5-3.0 puan arasında aşağı çekebileceğini söyledi. Motorin pazarının yaklaşık 86 milyar lira olduğu dikkate alındığında, bu oran yaklaşık 2-2.5 milyar liralık bir kayba tekabül ediyor. Akaryakıtta yüzde 60 civarındaki vergi oranları düşünüldüğünde ise 2.5 milyar liralık total kayıpta 1.5 milyar lira civarında bir vergi geliri kaybı yaşanacağını da gösteriyor.

Kaçak akaryakıt satışının sınır illeriyle sınırlı kalmayıp, Konya’ya kadar uzandığını anlatan Thomsen,  şunları söyledi:

Hatay’da bitti

“Özellikle güney bölgelerinde çok büyük satış kayıpları var. Adana ve Hatay civarından başlıyor ve Konya’ya kadar piyasayı etkiliyor. İç Anadolu’ya kadar bir üçgen şeklindeki bölgede piyasa etkileniyor. Hatay’da resmi akaryakıt istasyonları yok denecek kadar az satış yapabiliyor.”.

Kaçağın nasıl kontrol edileceğini sorduğumuz Thomsen, sınırlarda sadece kaçak boru hatları değil, aynı zamanda kamyonların da kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, kaçak mazot taşıyan kamyonların ana yollar yerine ara yolları ve daha az kullanılan yolları tercih ettiğine dikkat çekti.

IŞİD’e mi gidiyor?

Suriye’den gelen petrolün büyük bir bölümü Irak Şam İslam Devleti tarafından kontrol edilen bölgeden geliyor. Halen Musul’da 49 Türk Vatandaşını rehin tutan terör örgütü Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki petrol sahalarını denetimi altında tutuyor.

‘Promosyon tartışılmalı’

BP Türkiye Akaryakıt Genel Müdürü Martin Thomsen, şirketin Türkiye’de büyümek istediğini söyledi. Geçen yıl 38 yeni istasyon açtıklarını anlatan Thomsen, bu yıl da 15 yeni istasyon açacaklarını anlattı. Türk akaryakıt pazarının büyüyen bir pazar olduğunu anlatan Thomsen, “Pazarda güçlü oyuncular var. Biz uzun yıllardır Türkiye’deyiz ve daha uzun yıllar da burada kalmak istiyoruz. Bunun için de büyümenin gerekli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Thomsen, promosyon yasaklarının da sona ermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 17
  • murat sengul 9 yıl önce Şikayet Et
    bi an istanbula kadar geldi sandım . İnanın çok mutlu oldum senmisin 5 liradan motorin klitleyen inşallah istanbulada gelir kesin alırım hiç acımam arabalar yakmasın diye resmen albert einstein zekası ile hareket ediyoruz yolda stop etmeler yok rampada stop etmeler çok hızlı gidip stop ediyorsun boş yolda bi 5 km gidiyor bune acizlik yok yakmasın diye 0800 motorlar ayıpya amerika petrola uzak kişibaşına avrupada 2 araba düşüyor bizde 10 kişiye 1 tane zor düşüyor petrol trafik nane limon
    Cevapla
  • Bir Yorum 9 yıl önce Şikayet Et
    benzin.... 5 lira ya satarsan vatandaş da altarnatif bulur kendine. valla kaçak maçak müstahak bize yüzde 60 vergimi olur ya hu devlette iyice abarttı.devlet vtansaşı soysun araclar soysun.keşke istanbula da gelse herkes alsa 1 tl den ozaman görücem ben o 5 liralık benzin mazot fiyatlarını
    Cevapla
  • Trapezus61 9 yıl önce Şikayet Et
    Gelsin Petrol. Ben Derimki Bedava Petrol Baldan Tatlidir. Ne oldu sömüremediniz milleti 5 liradan benzini mazutu verirken aldiğiniz paralari siz kime yardim etmek için kullaniyorsunuz ey ingilizler ey mendaburlar kaçakta olsa türkiyede 1 liralık mazok benzin ülkeye zarar değil millete kar verir
    Cevapla
  • yalnızkurt42 9 yıl önce Şikayet Et
    AH O ŞİRKETLER. vatandaşın sırtından kazanıp devlete vergi ödüyorlar. ondan sonra çıkıp çok vergi ödüyoruz diye reklam yapıyorlar. bırakın kardeşim bu ayakları. Türkiye de yapılan her hizmet vatandaş için değilmi. bu da bir hizmettir. vatandaşın cebinden ne kadar az para çıkarsa iyidir. şimdi 1 liraya aldığımız mazotu araya şirketleri soktuğumuz zaman 4 lira 4 buçuk liraya alıyoruz. bunun içinde şirketlerde kazanıyor. devlete koklatarak vergi ödüyor. zengin daha da zenginliyor...
    Cevapla
  • Bülent Gürbüz 9 yıl önce Şikayet Et
    SORU...SORU...SORU. Adamlar binbir zahmet çekip, yakalanma pahasına o kadar risk taşıyarak 1.1 tl'ye satıp kar ediyorlar... Bu 5 liraya satıp hala doymayanlar nasıl oluyor da PARA kazanamıyorlar ???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle