BNP Paribas'tan ABD'ye rekor tazminat

BNP Paribas, İran, Sudan ve Küba gibi ülkelere uygulanan yaptırımları ihlal ettiğini itiraf etti ve rekor cezayı ödemeye razı oldu.

BNP Paribas'tan ABD'ye rekor tazminat
BNP Paribas'tan ABD'ye rekor tazminat
GİRİŞ 01.07.2014 01:56 GÜNCELLEME 01.07.2014 01:56

Fransa'nın en büyük bankalarından olan BNP Paribas, New York'taki Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance tarafından kayıtlarda oynama yapmak ve yaklaşık 30 milyar doları gizlemek suçlarıyla yargılanmıştı.

Bankanın avukatının bu suçlamaları kabul etmesi sonrasında, banka yetkilileri ve ABD Hazine Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, 8,9 milyar dolar ceza ödenmesi konusunda uzlaşıldı. 

Uzlaşmanın bir diğer şartının da BNP Paribas'ın bu tarz bir durumun tekrar yaşanmaması için gerekli düzenlemeleri yapması ve yönetim kurulu raporlarını ABD Hazine Bakanlığı ile paylaşması olduğu kaydedildi.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) Direktörü Adam Szubin, BNP Paribas'la varılan anlaşmanın, OFAC'ın bugüne kadar karşılaştığı en büyük meblağı içerdiğini ve Hazine Bakanlığının ABD'nin yaptırımları ve düzenlemelerine uyulması konusundaki kararlılığını da ortaya koyduğunu belirtti. 

Szubin, açıklamasında şunları kaydetti:

''Bu uzlaşma, Amerikan finans sistemini suistimal eden, yaptırımlarını hiçe sayan kurumları soruşturmada gösterilen işbirliği ve dayanışmanın bir sonucudur. Hazine Bakanlığı, Amerikan finans sistemini bu davada da görülen yasadışı aktivitelere karşı korumak için çalışmaya devam edecektir.''