Dünya devi yeniden Türk oluyor!

Deniz taşımacılığı alanında dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan U.N-RORO Türk oluyor.

Dünya devi yeniden Türk oluyor!
Dünya devi yeniden Türk oluyor!
GİRİŞ 18.06.2014 23:17 GÜNCELLEME 19.06.2014 07:54

1993 yılında Saffet Ulusoy tarafından kurulan, ancak 2007 yılında ekonomik kriz nedeniyle 910 milyon Euro’ya özel yatırım fonu ABD’li Kohlberg Kravis Robert’e (KKR) satılan şirket yeniden Türkler’in eline geçiyor.

Ortadoğu-Afrika-Avrupa üçgeninde geniş bir lojistik ağına sahip olan şirketi Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) satın alıyor.

UND’nin yapacağı bu işlem için lojistik sektöründen büyük bir şirketi yanına alacağı da söylentiler arasında. Kulislerde UND’nin ortak alacağı şirketin ise Ekol Lojistik olacağı belirtiliyor.

UND’nin U.N-RORO’yu borçlarına karşılık alacağı ve borçları yapılandırarak ödeme yapacağı biliniyor. U.N-RORO’nun Türkler’in eline geçmesi Türk lojistik sektörü açısından büyük önem taşıyor.

Karayolu taşımacılığında sorun oluşturan sınır kapıları U.N-RORO sayesinde aşılmış olacak. Ayrıca KKR, Türk şirketlere yüksek tarifeden taşıma yapıyordu.

Satın alma ile bunun da önüne geçilecek. Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, Ekol ve UND’nin U.N-RORO ile masada olduklarını doğruladı.

UND İLE ORTAK HAREKET EDİYORUZ

Musul, şu açıklamayı yaptı:

“Ekol ve UND, UN-RORO’nun satışı sürecinde, konuyla ilgili tüm değerlendirmelerini birlikte hareket ederek yapıyorlar. Sektörümüzü ilgilendiren bu önemli konuda atılacak adımlar şu sıralarda UND’de planlanıyor ve son halini alıyor.

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu konuyla ilgili bir açıklama yapacaktır. Kendisinin basına yapacağı bu açıklamaları beklemenin daha uygun olacağını düşünüyoruz. İlerleyen günlerde konuyla ilgili bizleri ilgilendiren bir durum olması durumunda tarafımızdan bilgilendirme yapılacaktır.'' 

910 MİLYON EURO'YA SATILDI

KKR, U.N-RORO’yu 2007 yılında 910 milyon Euro’ya almasının ardından 200 milyon Euro’luk yatırım yaptı. 2008 krizi ile toparlanamayan KKR şirketi satmak için Goldman Sachs’a yetki verdi.

12 gemisi ve yılda 322 bin araç taşıma kapasitesi bulunan şirkete Hüsnü Özyeğin ve Azeri asıllı işadamı Mübariz Mansimov da talip olmuştu. UND’nin halen U.N-RORO’da yüzde 2.4 hissesi bulunuyor.

KAYNAK: STAR