Dünya devi Ülker'in markasına göz dikti

Nestle'nin ilgilenebileceği çikolata üreticileri arasında Godiva'nın da bulunabileceğini belirtiliyor.

Dünya devi Ülker'in markasına göz dikti
Dünya devi Ülker'in markasına göz dikti
GİRİŞ 09.06.2014 15:53 GÜNCELLEME 09.06.2014 17:21


Bebek mamasından kırışık kremine kadar geniş bir yelpazede üretim yapan Nestle, sektördeki birçok şirket gibi küresel resesyondn beri Avrupa ve Kuzey Amerika paketli gıda pazarında yaşanan zayıf büyümeyi kısmen telafi etmek için üst segment çikolata ürünlerine yöneliyor.

Brockle, 4 Haziran'da ABD'nin Boston kentinde yatırımcılara yönelik bir konferansta şirketin diğerlerine kıyasla daha zayıf performans gösteren markalara igli duymadığını ifade ederek, "Üst segment çikolata benim özel bir hayal kırıklığı yaşadığım alan" dedi. Brockle'nin bu açıklamaları çikolata üretmiyle tanınmış olan şirketin üst segmentte bir satın almayla, özellikle de ABD pazarında büyümeye çalışacağına dair daha önceleri de dile getirilen spekülasyonu güçlendirdi.

Nestle sözcüsü şirketin büyüme planları hakkındaki sorulara cevap vermekten kaçındı. Kepler Cheuvreux analisti Jon Cox, "Sanırım şirket üst segment çikolata alanında küresel bir inisiyatifi gelecek aylarda veya çeyreklerde başlatacak... Açık söylemek gerekirse zamanı da gelmişti" dedi. Analistler üst segment çikolatada büyümek için en kolay yolun satın alma olduğunu belirtiyorlar. Nestle'nin İsviçreli Lindt & Spruengli veya İtalyan Ferrero'yu satın almak istediğine dair söylentiler senelerdir yatırımcılar arasında dolaşıyor.

Analistler üst segment pazarda Cailler ve Baci Perugina markasıyla varlık gösteren Nestle'nin ilgisini çekebilecek diğer çikolata üreticileri arasında Yıldız Holding'in sahip olduğu Godiva ve yine Yıldız Holding'in ilgi duyduğu bildirilen Russell Stover'ın da bulunduğunu belirtiyorlar.

Basında yer alan haberlere göre Russell Stover adlı şirketin satışı için düzenlenen açık artırmaya Hershey, özel sermaye şirketleri ve Yıldız Holding ilgi gösterdi. Gurme çikolata olarak da adlandırılan üst segment çikolata pazarı, Euromonitor International verilerine göre büyüklüğü 196 milyar doları aşan perakende şekerleme pazarının küçük bir bölümünü oluşturuyor. Birçok küçük şirketin faaliyet gösterdiği üst segment pazara çokuluslu şirketler giderek daha fazla ilgi gösteriyor.