Lastik üreticileri yeni dernek kurdu

Brisa, Continental, Goodyear, Michelin ve Pirelli bir araya gelerek Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği'ni (LASİD) kurdu.

Lastik üreticileri yeni dernek kurdu
Lastik üreticileri yeni dernek kurdu
GİRİŞ 30.05.2014 15:07 GÜNCELLEME 30.05.2014 15:07
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Lastik endüstrisini geliştirmek, sektörü yurt içi ve yurt dışında daha güçlü bir şekilde temsil edebilmek amacıyla kurulan ve Yönetim Kurulu Başkanlığını Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman'ın yaptığı LASİD'in tanıtım toplantısı, LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Bahadır Ünsal, toplantıda yaptığı konuşmada, lastik sektöründe atık lastiklerin değerlendirilmesi amacıyla LASDER adında bir dernek kurulduğunu, ancak bu derneğin tüzüğünde yazan işlevleri dışında faaliyette bulunmasıyla ilgili kısıtlamalar bulunduğunu ve sektörü temsil konusunda sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

Sektör temsil edecek bir dernek oluşumu amacıyla yaklaşık bir yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda LASİD'in kurulduğunu anlatan Ünsal, derneğin kurucu üyelerinin Brisa, Continental, Goodyear, Michelin ve Pirelli olduğunu, bunun yanında diğer lastik üreticileri ve ithalatçılarının da üye olacağı bir yapı planlandığını söyledi.

Ünsal, LASİD'in amacının resmi kurumlarla ve ilgili sektör kuruluşlarıyla iletişim sağlamak, Türkiye'deki lastik sanayinin rekabet gücünü artırarak uluslararası ekonomik sistemde belirli ve kalıcı bir yer edinmesi için gerekli çalışmaları yapmak olduğunu aktararak, lastik üretiminin ve kullanımının çevreye olumsuz etkilerini azaltmak ve lastik ile ilgili her konuda kamuoyunda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini dile getirdi.

LASİD'in önemle üzerinde duracağı konuların bazılarının kalite, güvenlik, kış lastiği ve kaplama olduğuna dikkati çeken Ünsal, şunları kaydetti:

"Lastik aracın güvenlikle ilgili en önemli parçasıdır. Araç üreticileri lastiği can güvenliğini en yüksek derecede ilgilendiren ürün olarak kabul eder. Oysa aracınızı yola, sizi hayata bağlayan şey lastiğin yola bastığı alan kadardır. Bu alanı doğru kullanmazsanız hayatınızı da tehlikeye atmış olursunuz. Aracınızı nasıl araç üreticilerinin tavsiye ettiği gibi kullanıyorsanız, lastiklerinizi de lastik üreticilerinin uyarılarını dikkate alarak kullanmalısınız. Aracınız için en doğru lastik ebadı, araç üreticisinin belirlediği ebattır. Aracınızı kullanırken karşılaştığınız yol ve hava şartları, kullanacağınız lastiğin farklı özelliklere sahip olmasını gerektirebilir. Uygun ve doğru olmayan lastik kazaya sebep olabilir, sizi tehlikeye atar. Bu gereklere uygun ve doğru lastiği kullanın, lastiğiniz sizi hayata bağlasın."

LASİD olarak Türkiye lastik sektörünün ulusal ve uluslararası ilişkilerinin gelişmesi için sektörle ortak çalışmalar yürüteceklerini belirten Ünsal, sektörün sorunlarını topluca ele alarak sektör ile resmi kurumlar, yasa koyucular ve toplum arasında köprü görevi göreceklerini ifade etti.

Ünsal, lastik üretiminin 60'lı yıllarda başladığı Türkiye'de bugün üretim yapan firmaların yaklaşık 25 milyon adet lastik ürettiğini ve başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerine milyar doların üzerinde ihracat yaptıklarını söyledi.

- "2014'te Türkiye lastik pazarında yüzde 3'ün üzerinde büyüme bekleniyor"

Sektöre ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ünsal, dünya lastik pazarının 2013 yılında yıllık yüzde 4 artışla 1,6 milyar adet olarak gerçekleştiğini, son 5 yılda ise toplam yüzde 23'lük artış kaydedildiğini aktardı.

Bu büyümenin Çin ile Hindistan'dan ve özellikle hafif ticari araç lastikleri segmentinden geldiğini ve Avrupa'da 2012'deki yüzde 18 düşüşü takiben 2013'te yüzde 2 düşüş yaşandığını belirten Ünsal, dünyada binek araç lastikleri pazarı daralırken, ticari araç lastikleri pazarının büyüdüğünü söyledi.

Türkiye'de lastik pazarında 2013'te yıllık yüzde 12,6 artışla 20,3 milyon lastik satıldığını belirterek, son 10 senede ise yüzde 50'nin üzerinde pazar büyümesi olduğuna işaret eden Ünsal, 2014 yılı için yüzde 3'ün üzerinde büyüme beklendiğini kaydetti.

Yenileme pazarının ise Türkiye'de 2013'te yıllık yüzde 15 artışla 14,5 milyon adet olduğunu bilgisini veren Ünsal, bu büyümenin özellikle binek ve hafif ticari araç lastikleri segmentinden geldiğini ifade etti.

KAYNAK: OTOREHBERİ
YORUMLAR 2
  • vural kayhan oztas 9 yıl önce Şikayet Et
    bende ne sanmıştım. lastik ihracatçıları dernek kurduklarını sandım.bunlar tekel oluşturmak için kurmuşlar.Bunlar sanayici değil ki. sömürücüler.ithal ediyorlar ihraç değil.vampir vampir bunlar.
    Cevapla
  • erdobay 9 yıl önce Şikayet Et
    klas. Pekii bu oluşumda PETLAS neden yok.. her zaman ki gibi ekart mı ettiniz.
    Cevapla