Düğmeye basıldı, faizsiz kamu bankaları yolda

Kamu katılım bankası kurma çalışmalarında sona gelindi. Mevcut oyuncular, Ziraat ve Halkbank'ın kuracağı faizsiz bankalar için ekonomi yönetimine 2 yeni bankanın haksız rekabet oluşturmaması talebinde bulundu.

Düğmeye basıldı, faizsiz kamu bankaları yolda
Düğmeye basıldı, faizsiz kamu bankaları yolda
GİRİŞ 27.05.2014 07:28 GÜNCELLEME 27.05.2014 08:59
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Ercan Baysal'ın haberi

Kamunun faizsiz banka stratejisi netleşirken, sektörde müstakil tartışması başladı. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ekonomi yönetimine piyasaya girmesi beklenen Ziraat ve Halkbank'ın kuracağı katılım bankalarının mevcut oyuncular için haksız rekabet oluşturmaması talebinde bulundu. Edinilen bilgilere göre Hazine Müsteşarlığı'nın yürüttüğü sürece ilişkin katılım bankalarına görüş soruldu.

Ziraat'e sıfır km katılım

Faizsiz finans kuruluşları, "Sektöre katkı sağlaması çok önemli. Kamu katılım bankası kamudaki mevduat bankalarının iştiraki değil müstakil bir yapılanma olarak teşekkül edilmesi doğru olacaktır" tespitini yaptı. Konunun TKBB'nin Genel Kurulu'nda da gündeme getirilmesi bekleniyor. Hazine'nin yürüttüğü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun da (BDDK) yakından takip ettiği sürece göre öncelikli olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Türk Ticaret Bankası faizsiz banka haline getirilecek. Hükümetin, Meclis tatile girmeden çıkarmayı planladığı torba yasanın içine uzun süredir kamuoyunda tartışılan iki önemli düzenlemeyi dahil etmeye hazırlandığı belirtiliyor. Bunlar, kamu bankalarına faizsiz bankacılık yapma izni verilmesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Vakıfbank'taki hisselerini Hazine'ye devretmesi.

Kuruluş izni olan ancak faaliyet izni olmayan Türkbank'ın da torba kanuna eklenecek bir madde ile satışa hazır hale getirilmesi planlanıyor. Türkbank için Halk Bankası adres olarak gösterilirken, Ziraat Bankası için henüz durum netlik kazanmadı. Daha önce Adabank'ı alacağına yönelik haberler kamuoyuna yansıyan Ziraat'in yola yeni bir faizsiz banka ile devam etmesi daha yüksek ihtimal olarak görülüyor. Yeniden satışa çıkacak olan Adabank'a ilişkin fazlaca talebin olmadığı belirtiliyor. Sebebi ise Adabank'ın geçmişteki imajı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da iki kamu bankasının katılım bankacılığı yapmasına ilişkin gelişmeler hakkında sık sık bilgi aldığı ifade ediliyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Bankacılık Üst Kurulu'na lisans müracaatı yapılacak.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 20
  • ahmaldemir 9 yıl önce Şikayet Et
    ALKOL=FAİZ=GÜNAH. İnsanların müslüman olup olmamasını anlayamayacağını tartışmaya açan zavallıları bilmek istiyorsan, günahları nasıl savunduğuna bak hemen anlarsın. Tabii ne günah biliyorsan. Cuma namazını salı günü kılıyorsan anlayamazsın. Demem o ki CHP ve MHP başta olmak üzere takipçileri karşı çıkacaklardır.
    Cevapla
  • Ali ihsan Türken 9 yıl önce Şikayet Et
    Faiz = Sömürü , zulüm , . Bu karardan ötürü Devletimizi ve Hükümetimizi kutliyorum. Allahin yasak kildigi her haram kaldirilsin . biz bunun icin hükümete yetki veriyoruz. Allah yar ve yardimcilari olsun. Seriati Muhammediyenin tüm kurumlariyla hakim olmasi cok elzem ve zaruri.
    Cevapla
  • atillaemir 9 yıl önce Şikayet Et
    4 gözle bekliyoruz.. inşallah olur, faizsiz ev almak istiyorum.
    Cevapla
  • abdullah taştan 9 yıl önce Şikayet Et
    gec kalındı geccc. krizde olan birezilya ispanya italya da faizler %5 bizde %16 bide müslüman devleti olucaz bunların vebali bizi yöneten ve faize muhtac bırakanlar da
    Cevapla
  • selami b 9 yıl önce Şikayet Et
    Faiz Belası. Türkiyemiz de bu faiz belası kalkmalı . Faiz malı pahalılaştırır 100 tl aldığınız yere kafadan 8 lira borçlusunuz birde buna kar koyacaksın işletme giderleri sgk işçi maaşları ... Ödeyemedin bankalar gözünün yaşına bakmaz kişiden alsan ertelersin ama bankaya anlatamazsın... Faiz Firavun düzeninde olur %99 Müslüman olan bir ülkede Allah ın yasak ettiği faizi kullanıyorsan o memlekette islamın sadece i " si kalmıştır...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle