"Madencisin" dediler sigorta yapmadılar!

Bankalar hayatını kaybeden madencilerin kredilerinin bakiyelerini silince ‘Şov yapıyorlar. Krediye zaten hayat sigortası yapılıyor' eleştirisi geldi. Ancak madencilere riskli diye sigorta yapılmamış.

"Madencisin" dediler sigorta yapmadılar!
"Madencisin" dediler sigorta yapmadılar!
GİRİŞ 16.05.2014 08:28 GÜNCELLEME 16.05.2014 12:05
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bankalar Soma'da hayatını kaybeden madencilerin kullandığı kredilerin bakiyelerini sildiklerini açıklayınca "Fırsattan istifade reklam yapıyorlar. Tüketici kredisi kullananlara hayat sigortası yapılması mecbur tutuluyordu. Bu yüzden hayatını kaybeden madencilerin kredi borcunu zaten sigorta şirketleri üstlenecek. Kimseyi kandırmasınlar" şeklinde eleştiriler geldi. 

Ancak hemen hemen tüm bireysel kredi müşterilerine zorunlu tutulan hayat sigortasının madencilik sektöründe çalışanların yüzde 98'ine yapılmadığı ortaya çıktı. Bir bankacı "Bizi şov yapmakla suçluyorlar. Tweet'ler atılıyor, biz de takip ediyoruz. Ancak bu haksız eleştiriyi yapanlar gerçeği bilmiyor. Bizim orada gerçekten riskimiz var. Zira sigorta şirketleri ‘Riskli' kategorisinde değerlendirdikleri madencilik sektöründe müşterilerimizin hayat sigortasını yapmıyor. Yapan da normalin çok üzerinde prim talep ediyor. Bizim o kredilerde gerçekten üstlendiğimiz bir risk var" diye konuştu.

Normal şartlarda kullanılan kredinin ödenmeyen kısmının bir ölüm halinde yakınlarından talep edilebileceğini belirten aynı bankacı "bu yüzden yapılan jeste lütfen başka anlamlar yüklenmesin." diye konuştu.

Sigorta zorunlu mu?

Yeni Tüketici Yasası'na göre başta konut kredileri olmak üzere taşıt ve bireysel kredilerde sigorta zorunluluğu kalkıyor. Tüketici sigorta yaptırmak isterse, başka bir sigorta şirketinin poliçesini bankaya verebilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Meclis'e sunulan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı, sigorta konusunda da önemli değişiklikler içeriyor. Buna göre; konut finansmanı için verilen krediler başta olmak üzere, bankaların verdikleri tüm kredilerde, tüketicinin açık talebi olmaksızın, kredi ile bağlantılı sigorta yapılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde ise, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu ve kredi veren tarafından kabul edilecek. Yapılacak sigorta da hem kredi konusuna, hem borç tutarına, hem de kredinin vadesine uyumlu olacak.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde yapılan bu düzenleme, başta sigorta şirketleri olmak üzere bankaları da etkileyecek. Ancak sözkonusu Tüketici Yasası henüz yürürlüğe girmedi.

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 3
  • saaman saaman 9 yıl önce Şikayet Et
    bulgristanli turk . yav suphi reklam bile yapiyor olsa boyle reklama CAN KURBAN bankalar sevilmez tabi ama yigidi oldur hakkini yeme adamlar iyi bir inisiyatif almislar taktir etmek lazim , AB ulkelerinin HUCBIRINDE GOREMEZSIN boyle borc silmek , olseler bile yakinlarindan alirlar o parayi , eger hayat sigortan yoksa catir catir odersin o krediyi , BANKALARA AFFERIN reklamsa hep boyle reklam yapsinlar paralar fakire gitsin ihtiyaci olana , milyonlari toplayan reklam sirketlerine deil
    Cevapla
  • dersimligenc 9 yıl önce Şikayet Et
    MAdem sigorta yapılmamış.. Bankalar Kredi verdikleri SOma işçilerinden ne kadar kesinti yaptıklarını yaptıkları kesintileri hagi adlarla yaptıklarınıda açıklasınlarda görelim. Krediler önceden hazırlanmış sabit sözleşmelerdir. Ve aksine tehlikeli işlerde çalışanlar Kredi çekerken banka işini garantiye almak için sigortalatmadan asla para vermez...
    Cevapla
  • suphi urfalı 9 yıl önce Şikayet Et
    bence kesinlikle fırsattan istifade ediyorlar.. çünkü o işçilerin çoğunu bankaların sömürü hedeflerindendi şimdi fırsat bu fırsat deyip reklamın peşindeler
    Cevapla