Türkiye Sudan'da 99 yıllığına arazi kiraladı

Türkiye tarihinde ilk defa devlet ve özel sektör işbirliğiyle Sudan'dan 99 yıllığına tarım arazisi kiraladı.

Türkiye Sudan'da 99 yıllığına arazi kiraladı
Türkiye Sudan'da 99 yıllığına arazi kiraladı
GİRİŞ 13.05.2014 11:54 GÜNCELLEME 14.05.2014 08:53
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Yapılan anlaşmayla ülkede bulunan 780 bin dönümlük arazide yetişecek ananas, mango, avakado, pepino jambu, kanola, pamuk ve yağlı tohum gibi ürünler artık Türkiye'ye daha ucuza girecek.

"YETİŞTİRİLECEK ÜRÜNLERİN KULLANIM HAKKI TÜRKİYE'DE"
Sudan'ın çok zengin topraklara sahip olduğunu belirten Sudan Büyükelçisi Osman Eldirdıeri, "Henüz, kullanıma açılmamış binlerce dönümlük arazi var. Türkiye ile bu arazilerden daha fazla faydalanabilmek için tarımsal alanda işbirliği anlaşması yaptık. Buna göre yüzbinlerce dönümlük arazi Türklere ve Türk yatırımcılara açıldı. Burada yetişecek ürünlerin kullanım hakkı Türkiye'de olacak" dedi.

İLK AŞAMADA PİLOT ÇİFTLİK KURULACAK
Çalışmanın ilk adımı olarak 12 bin 500 hektar arazi üzerinde pilot çiftlik kurulacak. Arazide çalışacak Sudanlılar için tarım ve hayvancılık gibi eğitimler bu çiftlik üzerinden yürütülecek.

HAYVANCILIK VE BALIKÇILIKTA DA İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
Türk yatırımcıları oldukça verimli olan Sudan topraklarında yağlı tohumların da üretimini yapabilecek. Üretim ihracata yönelik olacak. Tarımın yanı sıra hayvancılık ve balıkçılıkta da işbirlikleri yapılacak.

ORTA DOĞU VE AFRİKA PAZARLARINDA DA SATILACAK
İki ülkenin merkez bankaları arasında gerçekleşecek anlaşmayla para politikalarının uygulanmasına yönelik adımlar da atılacak. Afrika'da, Türk eliyle yetiştirilen ürünlerin, Avrupa'nın dışında Orta Doğu ve Afrika pazarında da satılması planlanıyor.

YORUMLAR 12
  • muharrem tosun 9 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. çok harika bir düşünce düşunenlerden ALLAHc.c razı olsun toprak kiralıyarak somalıye para aktarmış olmakla ekonomilerine fayda olmuş oluyoruz . cifçi yetiştirmekle beraaber yetişmiş insan lar bizlerin sayesinde olması bilinçli insanlar oluşması eger görüldüğü gibin art niyetler oluşmadıgı sürece çok güzel bir çalışmalar önemli olan sudanlı kardeşlerimiz ekonomi anlamda kendilerine gelmeleridir..
    Cevapla
  • necati sevinc 9 yıl önce Şikayet Et
    güclü ülke. gelismis ülkeler her zaman üretilen mali nasil ucuza getirebiliriz düsüncesine girerler ülkemizde böyle bir yapilanmaya giristi ise muhakkak Türkiye icin artilari vardir, bazi yorumcularin ciftcilerimiz icin tedirgin olmalarini yersiz buluyorum.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu çok iyi olacak? şimdi Türkiyedeki Et,Sebze Meyve mafyası yandı?.... ......Artık sitedikleri gibi fiyat arttıramayacaklar!?..Her şey kafadan ucuzlayacak?...Vatandaş ucuz meyve sebze Et,e doyacak?...
    Cevapla
  • abdullah arslantaş 9 yıl önce Şikayet Et
    Memlekette arazimi bitti diyenlere,. ananas, mango, avakado, pepino jambu, kanola vs. Memlekette yetişiyorda benim mi haberim yok.. ama tüketildiğini biliyorum.. Bu sömürü değildir.. Bu Sudan a yardımdır çiftçiliği öğretmektir.. Yani Balık tutmayı öğretmektir. yemesini herkes biliyo
    Cevapla
  • TEVFİK NAZIM ÖZTÜRK 9 yıl önce Şikayet Et
    İŞTE BU ADIMLARLA GÜÇLÜ TÜRKİYE GELECEK. Adım adım geliyor Güçlü Türkiye. Helal size
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle